Search
Close this search box.

DAN PLAVIH IRISA Osnažimo svijest o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a kako je prevencija najvažnija karika zdravlja, Zavod za javno zdravstvo, Udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka i ove godine obilježili su Dan plavog irisa i pozvali sugrađanke i sugrađane da se uključe u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva i redovito kontroliraju.
Javnozdravstvenom akcijom želi se podići razina svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva, jer se prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano otkriva tek u oko 18 % pacijenata. Voditeljica službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević istaknula je da na području Požeško-slavonske županije 60 do 80 osoba oboli od raka debelog crijeva.
Podršku javnozdravstvenoj akciji pružili su Grad Požega i Požeško-slavonska županija.
– Ono što medicina može napraviti u borbi proti raka se kod nas radi na vrlo visokoj razini i vrlo uspješno. Ono što kao građani možemo napraviti u borbi protiv raka je preventiva, da osvijestimo da redoviti pregledi nose najveću korist u borbi protiv raka. Jedino uspješno liječenje je otkriti rak u najranijoj fazi, kada je on izlječiv do kraja i kada ne zahtijeva nikakve velike postupke – rekao je gradonačelnik Požege, Željko Glavić.
S obzirom na to da je javnozdravstvena akcija održana na Međunarodni dan sestrinstva, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha uputio je čestitke.
– Pridružujem se pozivu građanima da se odazovu na preventivne preglede. Današnja medicina puno toga rješava ako smo to otkrili na vrijeme. Danas je i Međunarodni dan sestrinstva pa ovim putem svim medicinskim sestrama i medicinski tehničarima čestitam njihov dan – rekao je Troha.
 
Upute za osobe uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva:
Kada vam poštom stigne obrazac suglasnosti potpišite ga i pošaljite besplatno u Zavod za javno zdravstvo. Iza toga ćete poštom primiti testove kojima je moguće ranije otkriti rak debelog crijeva, napravite testove prema uputama i pošaljite besplatno. U slučaju da se otkriju tragovi krvi u stolici što bude slučaj kod oko 5% osoba, kontaktirat ćemo Vas i dogovoriti daljnji pregled.
Odazovite se pozivu na preventivni pregled. Ovaj pregled može Vam spasiti život! Besplatni broj telefona za informacije o sva tri programa je 0800 30 30 34.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…