Search
Close this search box.

DAN PODUZETNIŠTVA Grad Pakrac raste zahvaljujući vrijednim poduzetnicima i obrtnicima

U organizaciji Grada Pakrac, Lokalne razvojne agencije Grada Pakraca ”PAK-RA” i Poduzetničkog centra Pakrac, sada već tradicionalno, organiziran je Dan poduzetništva. Time je, uoči Dana Grada Pakraca, posebna pažnja i zahvalnost usmjerena poduzetnicima i obrtnicima, onima koji su nositelji razvoja i koji su nakon ratnih razaranja vratili grad heroj na stare staze.
Direktor Poduzetničkog centra Pakrac, Vladimir Gazić,  tom prigodom istaknuo je kako se bitan dio obnove poduzetništva veže uz razvoj gospodarskih zona i izgradnju poduzetničkih inkubatora te je predstavio sam put obnove. Uz izgradnju poduzetničkih potpornih institucija, Grad Pakrac nastoji biti podrška i u svakodnevnom poslovanju kroz Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva koji je predstavio Denis Relota, viši stručni suradnik za gospodarstvo i EU fondove u LRA „PAK-RA“.

 

.Spomenutim Programom, od 2018. do 2023. godine, poduzetnicima s područja Grada Pakraca isplaćeno je preko 620 tisuća eura.
– Čuli smo kako je Grad Pakrac bio industrijski grad koji je to sve izgubio preko noći u Domovinskom ratu i hvala mojim prethodnicima koji su postavili dobre temelje da se mi danas možemo razvijati. Prije osam godina kada smo u cijelu ovu priču kretali, imali smo izvršenog proračuna u iznosu od 2 milijuna eura, a prošle godine izvršenje nam je 8 milijuna eura, što je četiri puta više. Kada govorimo o izvornim prihodima našega grada, prije osam godina bilo je 550 tisuća eura, dok su prošle godine izvorni prihodi bili preko 1,6 milijuna eura. To je znak da rastemo, da pratimo trendove, a čemu je dokaz činjenica smo od ove godine svrstani u petu skupinu razvijenosti gradova, što je vama poduzetnicima koji ste tome doprinijeli i Gradu Pakracu na ponos i značajan korak naprijed i zato vam hvala – rekla je Blažević.
Na Danu poduzetništva predstavljeni su programi i projekti Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO o kojima su govorili Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave te  Maja Ljubić Čmelar iz HAMAG-BICRO ispostave Požega, a o mogućnostima za financiranje Hrvatske kreditne banke za obnovu i razvoj – HBOR, govorio je Boris Čagalj, voditelj područnog ureda Osijek.

 

Također, županica Antonija Jozić pozvala je sve prisutne da se i ove godine prijave na Javni poziv iz Programa dodjele potpora male vrijednosti u svrhu poticanja razvoja gospodarstva koji će Požeško-slavonska županija uskoro raspisati.
– Čestitam vam na svim vašim uspjesima, koracima i svakom novom radnom mjestu, ne samo u Gradu Pakracu, nego i u čitavoj Požeško-slavonskoj županiji jer svako novo radno mjesto znači ostanak mladih ljudi ovdje. Požeško-slavonska županija je jedna od pet slavonskih županija koje se nalaze u Razvojnom sporazumu Slavonija, Baranja i Srijem i po pokazateljima je vidljivo da to najbolje koristimo. Bilježimo najveći postotni rast plaća u odnosu na sve slavonske županije od 29%, ulaganje u dugotrajnu imovinu vaših tvrtki i obrta poraslo je za 54% te bilježimo povećanje izvoza od 80% u posljednjih nekoliko godina. Tome ste zaslužni prvenstveno vi i na tome vam čestitam, a nadam se da su malu podršku tome dali i Požeško-slavonska županija i Grad Pakrac, a najveću Vlada Republike Hrvatske koja je stvorila okvire da se Hrvatska može razvijati i rasti – rekla je Jozić.

 

Hrvoje Bujanović, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, čestitao je okupljenim poduzetnicima i obrtnicima na svemu što čine, konstatirajući kako su mikro i mali poduzetnici i obrtnici temelji gospodarstva. Istaknuo je kako ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske ulažu sve napore kako bi bili partner poduzetnicima u njihovom razvoju, a posebno u teškim vremenima poput onih uzrokovanih pandemijom koronavirusa i potresima.
– Politika Vlade Republike Hrvatske je zadržati socijalnu koheziju, zaštiti kupovnu moć građana, ali naravno bez poduzetnika koji su kičma razvoja i koji činite veliki dio BDP-a nema razvoja. Hvala vam i čestitam vam na svemu što činite jer ste vi, mikro i mali poduzetnici i obrtnici kotač razvoja hrvatskog gospodarstva – istaknuo je Bujanović.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Zoran Vakula i pleternički školarci
Komemoracija u Ruševu
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali