Search
Close this search box.

DANAS JE…Valentinovo – Dan zaljubljenih

Valentinovo, Dan zaljubljenih ili Dan Svetog Valentina podsjeća nas na vrijednost ljubavi, pažnje i poštovanja. Dan zaljubljenih je dan kao stvoren da izrazimo svoje osjećaje onima koje volimo.
Valentinovo se obilježava 14. veljače, a postoji više zanimljivih legendi vezanih za proslavu ovog romantičnog dana. Jedna od najpopularnijih legendi govori o Svetom Valentinu, rimskom svećeniku iz 3. stoljeća. Navodno je živio u vrijeme vladavine cara Klaudija II. Gotskog koji je zabranio obrede vjenčanja svojim vojnicima s namjerom da će ih tako spriječiti da se emotivno vežu za obitelji odnosno da će više biti motivirani za ratovanje i borbe ako ne budu zaručeni ili oženjeni. Svećenik po imenu Valentin nije se pridržavao careve zapovijedi i potajno je održavao ceremonije vjenčanja zaljubljenih parova. Nakon što je car doznao da Valentin pomaže tada progonjene kršćane i da usprkos njegovoj zapovijedi provodi vjenčanja, odlučio ga je pogubiti. Valentin je bio bačen u tamnicu a 14. veljače pogubljen.

Druga legenda kaže da je svećenik Valentin bio mučenik u vrijeme cara Klaudija Gotskog. Valentin se dok je bio u tamnici sprijateljio s kćeri carevog tamničara ili službenika (prema nekim izvorima joj pomogao i izliječio je od sljepoće). Također joj je prije svoje smrti napisao ljubavno pismo koje je potpisao „od tvojeg Valentina”. Poznata je legenda o Svetom Valentinu koji je propovijedao prema Isusovim riječima nesebičnu ljubav i ljubav prema Bogu i bližnjima. Postoji legenda o Svetom Valentinu koji je blagoslovio brak na smrt bolesne mlade kršćanke i rimskog legionara a koji je zbog ljubavi prema njoj postao kršćaninom.

Valentinovo je dan kada se slavi i zahvaljuje Svetom Valentinu zaštitniku ljubavi

Valentinovo je dan kada se slavi i zahvaljuje Svetom Valentinu, zaštitniku ljubavi, zaljubljenih, zaručnika, vjenčanih parova, sretnih brakova. Sveti Valentin također je zaštitnik djece, putovanja, također i pčelara, bolesnih, nesvjestice, oboljelih kugom, zaštitnik epileptičara. U početku Dan Svetog Valentina se slavilo tako da se također zahvaljivalo i za zdravlje. U pojedinim europskim zemljama i Sjevernoj Americi na Valentinovo se čestita uz darove i sa željama za dobro zdravlje (Valentin na lat. znači zdrav), sreću, svako dobro.

Najoriginalnija poruka koja se povodom Dana zaljubljenih šalje voljenoj osobi piše se uz potpis „od tvojeg Valentina”. Izraz „Valentine” istovremeno je sinonim za tajnog obožavatelja. Ljubav općenito je jedna od najljepših emocija no ne znači da je ona rezervirana samo za ljubavne parove. Ljubav je nešto najljepše što od sebe možemo dati, a ljubav koja nam je uzvraćena neizmjerno nas može usrećiti. Sociolozi ističu kako je upravo porast potrebe izražavanja ljubavi, ujedno znak njenog nedostatka.

Zanimljivosti o Valentinovu

Za neke je Valentinovo samo lukav trgovački trik, a neki mu se vesele i obilježavaju ga poklonima ili romantičnim izlaskom. Znate li da je najveličanstveniji ljubavni poklon Taj Mahal u Indiji? Sagradio ga je vladar Shahjahan u sjećanje na svoju preminulu suprugu koja je umrla pri porođaju. On stoji kao simbol vječne ljubavi. Gradnja veličanstvene građevine Taj Mahala započela je 1634. i trajala je gotovo 22 godine, a ukupno je na izgradnji radilo 20 tisuća ljudi.
Najstarija poslana čestitka za Valentinovo je ona iz 1415. godine, a poslao ju je vojvoda od Orleansa svojoj supruzi kada je bio zatočen u londonskoj tamnici Tower of Londonu.
Prvi doseljenici u Ameriku za Dan svetog Valentina poklanjali su slatkiše onima kojima su gajili osjećaje. Velika se vrijednost tada pridavala takvim poklonima, jer su sadržavali vrlo rijetku namirnicu – šećer. Nakon 1800. godine do šećera je bilo lakše doći, no tradicija davanja slatkiša ipak je očuvana. Mnogi za Valentinovo poklanjaju upravo čokolade i bombonijere kao znak svoje privrženosti, zaljubljenosti ili ljubavi.
Hallmark je proizveo prvu čestitku za Valentinovo još 1913. godine. Verona, talijanski grad u koji je Shakespeare smjestio radnju ‘Romea i Julije’, svake godine primi oko 1.000 pisama uoči Valentinova, adresiranih na – Juliju. Procjenjuje se da se svake godine uoči Valentinova pošalje oko milijardu ljubavnih čestitki. Valentinovo je drugi po veličini blagdan, odmah iza Božića, ako gledamo količinu poslanih čestitki. Najviše čestitki primaju učiteljice diljem svijeta.

Kao simbol romantične ljubavi uvriježilo se srce, jer su mnoge drevne kulture i civilizacije vjerovale da ljudska duša živi u srcu. Srce se povezuje s ljubavi jer su stari Grci i Rimljani vjerovali da se onaj koga pogodi ljubavna strelica odmah zaljubi.

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano