Najčitanije

 • Fotogalerije

  DANAS NA 1. PROGRAMU HTV Dokumentarni film o početku Domovinskog rata u Pakracu

  “1991.: Početak, obrat i pobjeda – Pakrac” naziv je dokumentarnog filma  koji će biti prikazan u danas, 27. veljače, u 20:45 na 1. programu HTV-a, u sklopu obljetnice početka Domovinskog rata u Hrvatskoj.

  U Jugoslaviji početkom 1991. godine rastu napetosti. U zapadnoj Slavoniji dio Srba odlučuje, po uzoru na Knin, otkazati poslušnost hrvatskoj vlasti. Zagreb to ovaj put ne može mirno promatrati. Nakon što su 1. ožujka 1991. u Pakracu razoružani policajci hrvatske nacionalnosti, pokrenuta je velika akcija.

  Iz Bjelovara i Zagreba idućeg dana u grad su ušle jake snage MUP-a i vratile policijsku postaju pod nadzor. Uskoro počinje napeti triler. S okolnih brda počinje se pucati na hrvatsku policiju te dolazi do prvog pravog vatrenog okršaja u kojem samim čudom nije bilo poginulih policajaca. Pokazalo se da je događaj koji je prema Beogradu trebao označiti kraj snova o slobodnoj Hrvatskoj ustvari bio “početak” krvave borbe za samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske.

  Scenarij: Borna Marinić, redatelj: Davor Šarić, snimatelj i producent: Igor Knežević, montaža: Matea Šarić. Produkcija: Prvi red fotelja za HRT.

  Izvor: Grad Pakrac

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije