Search
Close this search box.

DANAS SE ODRŽAVAJU IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT Biramo 12 zastupnika s 25 lista

Danas birači u Hrvatskoj ponovo izlaze na izbore a glasaju za zastupnike naše države u Europskom parlamentu. Kandidata ima 300, koji se nalaze na 25 lista, a izabrat će se njih 12-ero.
Osim u Hrvatskoj, izbori se održavaju i u inozemstvu, u 40 država, na ukupno 6751 biračkom mjestu, od kojih je 98 u inozemstvu. Danas. Za razliku od nedavnih parlamentarnih izbora, na kojima su saborski zastupnici birani u 12 jedinica, na europskim izborima cijela Hrvatska te inozemstvo čine jednu izbornu jedinicu, a umjesto dva, u inozemstvu se glasa samo jedan dan, danas. Zbog vremenske razlike, prva biračka mjesta u Australiji već su otvorena sinoć u 23 sata po hrvatskom vremenu. Posljednje se otvara i zatvara biračko mjesto u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata.
Pravo odlučivanja tko će ih idućih pet godina zastupati u Europskom parlamentu u Bruxellesu ima 3.731.860 birača, što je gotovo 100.000 birača manje u odnosu na iste izbore prije pet godina.
Zanimljivo je istaći kako su od 25 lista njih 23 stranačke a dvije su nezavisne, odnosno liste grupe birača, europarlamentarca Ladislava Ilčića i influencerice Nine Skočak. Birač glasa tako da na glasačkom listiću zaokruži samo jednu od ponuđenih lista, a na njoj može zaokružiti i ime jednog kandidata kojeg želi, tj. može mu dati preferencijalni glas.
Prvi rezultati izbora za Europski parlament znat će se tek u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, čiji birači posljednji glasaju. Iako će glasovi, vjerojatno, biti prebrojeni, raniju objavu priječi zakon koji kaže da izborna tijela država članica EU, u našem slučaju DIP, ne smiju objavljivati izborne rezultate prije nego što se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasaju.
Izbori za Europski parlament, na kojima će u četiri dana glasati do 360 milijuna ljudi u 27 država članica EU, započeli su u četvrtak, a Nizozemska je prva zemlja koja glasa..U petak se glasalo u Irskoj, a u subotu u Latviji, Malti i Slovačkoj. Češka i Italija glasaju dva dana, 7. i 8. lipnja, odnosno 8. i 9. lipnja.
Bit će ovo četvrti put da hrvatski birači glasaju na europskim izborima, prvi put su to radili 14. travnja 2013. godine, prije službenog ulaska države u EU 1. srpnja te godine, a posljednji put u svibnju 2019. godine.

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu