Search
Close this search box.

DANAS U OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA Predstavljena akcija „Poštujte naše znakove”

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu.

Svakako najpoznatija od ovih aktivnosti jest akcija „Poštujte naše znakove“, koja se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kontinuirano provodi još od 1995. godine. Upravo zahvaljujući spomenutoj akciji broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada se znatno smanjio.

Policijski službenici PU požeško-slavonske su aktivnosti vezane za akciju „Poštujte naše znakove“ danas predstavili u Požegi u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića gdje je  prisutnim medijima voditelj poslova prometne policije u Službi za javni red i sigurnost Zvonimir Lukačević rekao nešto više o provođenju same akcije, dok su  kontakt policajci Policijske postaje Požega Ivan Zeba i Marko Abramović učenicima prvih razreda održali edukativno predavanje.

Početkom nove školske godine u prometu se pojavljuje veliki broj najmlađih sudionika kojima je u stjecanju prvih iskustava u samostalnom sudjelovanju u prometu potrebno pružiti pomoć i ukazati na sve opasnosti na koje mogu naići na putu od kuće do škole. Na predavanju su  djeca upoznata s važnijim prometnim pravilima s naglaskom na promet pješaka i kretanje kolnikom te važnijim prometnim znakovima koji se odnose na sigurno kretanje u prometu. 

Za napomenuti je da će policijski službenici tijekom mjeseca rujna  provesti edukativna predavanja u prvim razredima svih osnovnih škola. Tijekom mjeseca rujna, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici pojačano će nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole.

Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola.

Apeliramo na sve vozače da obrate pozornost na djecu, i to ne samo u blizini škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću.

Tekst: PU požeško-slavonska
Foto: V.Milković
 

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu