Search
Close this search box.

DANAS U PAKRACU Obilježena 31.obljetnica početka Domovinskog rata u Hrvatskoj -prisustvovao i predsjednik RH Zoran Milanović

U Pakracu se ovih dana nizom skupova obilježava 31.obljetnica od početka Domovinskog rata u Hrvatskoj a središnja svečanost održana je danas. Sve je počelo euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koje je predvodio požeški biskup msgr. dr.Antun Škvorčević.

Nakon mise uslijedio je tradicionalni Mimohod pobjednika ulicama Pakraca u kojemu su sudjelovali brojni hrvatski branitelji, među kojima i sudionici događaja 1. i 2.ožujka 1991.godine koji su došli osloboditi policijsku postaju koju su zauzeli srpski pobunjenici. Dolaskom povorke na središnji pakrački trg, položeni su vijenci kraj spomen obilježja te su uslijedili govori domaćina i gosti.

Među brojnim gostima na svečanosti obilježavanja 31.obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj bio je i predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović. Obračajući se prisutnima ponovio je kako  je prije trideset i jednu godinu Pakrac branilo malo pravih ljudi.

„Često ponavljam tih nekoliko riječi. U mnogim ratovima, naročito u našem ratu, Domovinskom ratu, sve je ovisilo o malo dobrih i malo pravih, malo odvažnih ljudi koji su u kritičnom trenutku bili spremni poginuti. Međutim, taj mali broj ljudi, a govorimo o tisućama u cijeloj Hrvatskoj ’91. godine, možda o stotinjak ili nekoliko stotina ovdje u Pakracu, spriječili su da cijela Hrvatska padne“, poručio je Predsjednik.

„Hrvatska je oslobođena i pripada zapadnoj zajednici naroda. Uvijek smo tu pripadali uz poštovanje, razumijevanje i prepoznavanje onih koji su drukčiji“, rekao je predsjednik Milanović osvrnuvši se i na rat u Ukrajini. „Danas se u Ukrajini ne odvija borba između dvaju naroda ili dvije rase, to je sličan narod. Bije se borba za europske vrijednosti, za principe koji u svakoj državi možda nisu isti, za pravo naroda da sam bira svoj put na način da drugome ne radi štetu. Imaju našu podršku”, rekao je između ostaloga predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović rekao je da je danas Hrvatska stabilna, sigurna i mirna zemlja, zemlja ljudskih i manjinskih prava. Dodao je kako ’91. godine nitko u Hrvatskoj nije niti sanjao da će se dogoditi teški i mučni događaji jer je Hrvatska stremila prema zapadu, vjerovala i radila na tome da postane članica Europske unije. „Nažalost, čekali smo do 2013. godine. Da ne bi čekali toliko naši susjedi, Bosna i Hercegovina prije svega, hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali i druge zemlje iz regije, treba biti pametan i mudriji nego što se to nekada bilo i pomoći im da to bude što prije. Uz sve njihove nedostatke koje smo imali i mi, nedostatke koji će se uz nas i našu pomoć popraviti. Ostavimo li ih sa strane neće biti dobro niti za nas. Naša sigurnost se rješava u Hrvatskoj, ali i izvan Hrvatske, uz dužno poštovanje prema svima i prema svačijem integritetu i neovisnosti“, zaključio je predsjednik Milanović.

Na svečanosti u Pakracu još su govorili: u ime domaćina i organizatora skupa Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, potom sudionik zbivanja 1. i 2.ožujka 1991.godine u Pakracu Darko Lutring, predsjednik Udruge ATJ Lučko 90, Dario Nekić, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u ministarstvu hrvatskih  branitelja te gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević, danas i u funkciji izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.
Nakon prigodnih govora položene su bijele ruže kod spomen-ploče ispred zgrade policije. Pjesmom su svečanost uveličali članovi Policijske klape „Sveti Mihovil” te Gradska straža Požega pucanjem iz topova mužara.

 

Tekst: V. Milković/ Ured Predsjednika

Foto: V.Milković

 

 

Vezano
Vezano