Najčitanije

 • Fotogalerije

  DANAS U POŽEGI Svečano i dostojanstveno obilježena 31. obljetnica zauzimanja kasarne JNA i 8. Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije

  U organizaciji UHDDR-a Požeško-slavonske županije te pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i ove godine, svečanim programom hrvatski branitelji i drugi građani prisjetili su se 17. rujna 1991. godine kada je, nakon četiri dana opsade, zauzeta kasarna JNA u Požegi i pretvorena u vojarnu HV-a. Ujedno, 8. put zaredom obilježen je taj datum kao Dan branitelja Požeško-slavonske županije
  Na samom početku programa, položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim braniteljima 123. brigade, nakon čega je formiran mimohod pobjednika na čelu s limenom glazbom i nositeljima zastava, a u kojemu su uz udruge branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, sudjelovali i županica Antonija Jozić zajedno sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom, zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević, čelnici županijskih gradova i općina, izaslanik ministra branitelja Špiro Janović i izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, zapovjednik Vojarne 123. brigade HV Mile Valentić, predstavnici Policijske uprave Požeško-slavonske te brojni branitelji i građani.
  Svečani program nastavljen je u krugu požeške vojarne 123. brigade HV gdje su sve prisutne prigodnim riječima pozdravili zapovjednik vojarne brigadir Mile Valentić, umirovljeni brigadir Željko Samardžija, jedan od sudionika oslobođenja vojarne, zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević, izaslanik ministra branitelja i državni tajnik u ministarstvu branitelja Špiro Janović, te županica Antonija Jozić koja je pozdravivši sve nazočne prigodnim riječima čestitala 31. obljetnicu oslobođenja vojarne.
  „Na današnji dan prije 31. godinu na vojarni se zavijorila hrvatska zastava i nakon toga ništa nije bilo isto. Neprijateljska JNA postala je ranjiva, došli smo u posjed velikog naoružanja i tada su se stvorili preduvjeti za formiranje slavne 123. brigade. Stoga je naša dužnost, danas i uvijek, čuvati spomen na te dane ponosa i slave, prisjećati se svih onih koji su 90-ih godina imali hrabrosti i odvažnosti stati na branik domovine. S posebnim pijetetom prisjećamo se svih onih hrabrih ljudi koji više nisu s nama, ali i žrtve njihovih obitelji. Vi hrvatski branitelji ostvarili ste tisućljetni san hrvatskog naroda o slobodnoj Republici Hrvatskoj koju danas baštinimo mi i naša djeca.“ – rekla je županica Antonija Jozić.
  Naposljetku svečanosti u kapelici svetog Ivana Krstitelja u vojarni održana je sveta misa koju je predvodio vojni kapelan vlč. Željko Volarić.

  Tekst: pszupanija.hr/V.Milković
  Foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije