Search
Close this search box.

DANAS U ŠPANOVICI Obilježena 30.obljetnica završetka vojne akcije Orada i odana počast četvorici poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika 123.brigade

Na današnji dan prije 30 godina završena je „Orada”, posljednja vojna akcija u sklopu operacije ”PAPUK 91” kojom su oslobađani dijelovi zapadne Slavonije. Tog dana poginuli su i hrvatski branitelji, pripadnici 123.požeške brigade Nikola Blagojević, Ivica Šimunović i Stipo Kovačević a nešto kasnije i Vinko Pečur. U povodu obljetnice važne vojne akcije i u spomen na četvoricu poginulih suboraca, Udruga ratnih veterana 63. samstalne gardijske bojne ZNG Požega organizirala je prigodnu komemoraciju uz spomen obilježje u Španovici.
Pozivu organizatora odazvali su se hrvatski branitelji iz 123.brigade te pakračko-lipičkog područja, članovi obitelji poginulih branitelja, saborska zastupnica Martina Vlašić-Iljkić, čelnici županije, gradova i općina kao i predstavnici policije i Hrvatske vojske. Oni su uz spomenik položili cvijeće i zapalili svijeće.


Na današnji dan prije 30 godina, podsjetio je prije paljenja svijeća Antun Mandić, provedena je zadnja akcija ”Orada” u sklopu operacije ”PAPUK 91”  na pakračkom dijelu bojišta. Cilj ove operacije bio je osloboditi i ovladati što većim prostorom u smjeru Bijelih Stijena, jer prostor koji bi se tada oslobodio, bio bi pod kontrolom hrvatskih branitelja do dolaska snaga UNPROFOR-a zbog potpisanog Sarajevskog primija koje je stupilo na snagu 3.siječnja u 18,00 sati. U akciji Orada požeška brigada je imala velike gubitke: Nikola Blagojević pogunuo je u Kričkama, Ivica Šimunović u Donjoj Šumetlici, Stipo Kovačević u Gornjoj Šumetlici a bio je i znatan broj ranjenih. Vinko Pečur je poginuo u Cicvarama 12.veljače.


Okupljenima u Španovici na dolasku se prvi zahvalio predsjednik Udruge ratnih veterana 63. samstalne gardijske bojne ZNG Požega Dragan Valenta. – Drago mi je da ste u ovolikom broju došli odati počast našim suborcima koji su dali život za našu lijepu domovinu. To je znak da se ne smije izgubiti sjećanje na naše prijatelje – rekao je D.Valenta i svima čestitao Božić i Novu godinu.


Prisutnima se obratio i zamjenik požeškog gradonačelnika dr.sc.Borislav Miličević, istakavši kako mu je čast što može govoriti na ovom mjestu. – No, teško se obraćati u ovom trenutku jer su osjećaji pomiješani: s jedne strane, ovo su dani kad bi trebali biti veseli zbog novog ljeta koje nam dolazi a s druge strane se sjećamo onih koji su dali svoje živote da bi Hrvatska bila bolja i uspješnija. Zato vam sada baš to i želim: da u novoj godini ostvarimo one ideale za koje su oni dali svoje živote – istakao je B.Miličević.
Danas smo se okupili s pomiješanim osjećajima, istakao je i zamjenik županice Ferdinand Troha. – S jedne strane osjećam tugu i pijetet prema poginulima, žao mi je što je cijena slobode bila tako visoka a s druge strane se veselim što smo bili u prilici biti dio generacije koja je Hrvatskoj donijela dugo željenu slobodu – rekao je F.Troha i također svima zaželio uspješniju i ljepšu 2022.godinu.
Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici