Požeški vodič

Požeški vodič

Kategorija

Politika - Život

DANAS U ZAGREBU Prosvjed bivših radnica „Orljave” i pitanje premijeru Andreju Plenkoviću saborske zastupnice Martine Vlašić Iljkić

10.11.2022.

Bivše radnice „Orljave” danas su prosvjedovale u Zagrebu o čemu je HINA izvijestila sljedeće:

Radnice Orljave od ministra zatražile isplatu adekvatne otpremnine: ‘Ako vi možete uzeti ‘šest plus šest‘, zašto mi ne bismo dobile pet minimalaca!?‘

Predstavnici radnica požeške Orljave i Novog sindikata stigle su u četvrtak u Vladu na sastanak s ministrom državne imovine Ivanom Paladinom radi zahtjeva za isplatom pet minimalnih plaća za radnice te tvrtke u državnom vlasništvu koja je prošle godine otišla u stečaj. Zaposlenice Orljave do sada su dobile tri plaće kao otpremninu, nakon što je ta tvrtka iz Požege koja se bavila proizvodnjom viskokvalitetnih muških košulja i ženskih bluza, završila u stečaj u kolovozu prošle godine
Spomenute tri plaće su zakonski minimum na koje radnice imaju pravo, ali zaslužile su ih još pet, izjavio je predsjednik Novog sindikata Mario Ivekovoić uoči sastanka s ministrom Paladinom.
“Ako ministri imaju pravi na model ‘šest plus šest‘, čak i ako završe u zatvoru, zašto se radnice ne bi dobile pet mimalca”, ustvrdio je Iveković.
Predsjednik Novog sindikata kaže kako je Vlada odgovorna za radnice Orljave s obzirom na to da je riječ o tvrtki u državnom vlasništvu. “Ako Vlada tvrdi da nema zakonske osnove za isplatu plaća radnicama, neka donese novi zakon, možemo ga nazvati lex Orljava‘, dodao je.
Iveković smatra da bi trošak otpremnina trebale podijeliti Vlada i njemački brend Olymp koji je do 2020. godine bio najveći Orljavin kupac. Radnice Orljave na Markov su trg stigle s transparentima “Vlada i Olympe, isplatite otpremnine”, “Vlada je neodgovoran vlasnik”, a dio njih stale su jedna pored druge držeći slova kojima su ispisale rečenicu “Pay our workers”.
“Mi ne tražimo milostinju već ono što smo krvavo zaradile. Doći ćemo ponovno ako treba”, kazala je jedna od radnica Lucija Čičković.
Izvor: HINA

Povodom najnovijeg prosvjeda Orljavinih radnica, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić uputila je premijeru Plenkoviću sljedeće zastupničko pitanje:

 

Poštovani predsjedniče Vlade g. Andreju Plenkoviću,

Tvornica Orljava u Požegi je bila jedna od posljednjih tekstilnih tvornica u RH, čija tradicija proizvodnje i prodaje košulja trajala gotovo 60 godina. U vlasništvu je države, odnosno Vlade RH, a gotovo 50 godina radila je većinu proizvoda za strateškog partnera Olymp-a iz Njemačke. Tvornica je sada u stečaju, a đakovačka firma Hemco je uzela pogon u najam na određeno vrijeme, preuzela četrdesetak radnica, a šivaju se uniforme za državne službe, vojsku i policiju.
Iako je država vlasnik Tvornice, radnice su bile primorane organizirati prosvjed na Markovom trgu da bi im se isplatile zaostale plaće, a i dalje potražuju neisplaćene otpremnine. Radi se o pet bruto plaća za 172 radnice, što iznosi 450 000 eura.
Budući se država pokazala kao loš poslodavac i nije poštovala radne propise, ovih dana je ponovno najavljen prosvjed bivših radnica Orljave, za isplatu neisplaćenih otpremnina.
Moj upit se odnosi na slijedeće – da li ćete preuzeti odgovornost i isplatiti neisplaćene otpremnine? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem,

Martina Vlašić Iljkić, zastupnica u Hrvatskom saboru

Pripremila: V.Milković

Foto: ilustracija

 

Pretraga

Mudra izreka

  • “Ako ti ljudi pričaju iza leđa, znači da si ispred njih” (Zayn Malik)

  • Pjesma dana

  • Najčitanije