Search
Close this search box.

DATUM ZA POVIJEST Prije 32 godine, 17.rujna 1991. jugovojska je napustila Požegu – ostavili su zastavu s natpisom „Ustaše vratićemo se”! Nisu se vratili!

Na današnji dan, 17.rujna, 1991.godine JNA je napustila Požegu. Blokada kasarne Narodni heroj „Nikola Demonja” započela je u petak 13.rujna u kasnim večernjim satima a potom su s predstavnicima jugovojske vođeni pregovori.
Posljednji krug pregovora vođen je u utorak 17.rujna rano ujutro. U kasarnu su tada otišli predsjednik Kriznog štaba Anto Bagarić, zapovjednik rezervnog sastava ZNG-a Željko Samardžija, zapovjednik Narodne zaštite Zdenko Farkaš i zapovjednik Policijske postaje Nikola Janković. S njima u pratnji bila su i trojica pripadnika ZNG-a i trojica pripadnika specijalne jedinice policije „Trenk”.
Zapovjednik 63.samostalnog bataljuna ZNG-a Miljenko Crnjac je ostao izvan vojarne kako bi, u slučaju da pregovori ‘krenu po zlu’ poveo napad na vojarnu. Srećom, pregovori su uspješno završeni i uskoro se u krugu kasarne zaviorila hrvatska zastava. Potom je ‘zamijenjena’ i vojska pa je kasarna postala vojarna.
Inače, bivši stanovnici kasarne ostavili su iza sebe zastavu na kojoj je napisano „Ustaše, vratićemo se” no, nisu se više nikad vratili.
Sjećanja ljudi koji su sudjelovaliu pregovorima 17.rujna možete poslušati u emisiji koja je u programu Hrvatskog radija Požega emitirana točno godinu dana kasnije – nalazi se na facebook stranici Požeškog vodiča ili na youtube pod nazivom „17.rujna 1991.godine – odlazak JNA iz Požege”.

Tekst: V.Milković

Foto: V.Milković, TV Požega

 

Vezano
Vezano