Search
Close this search box.

DATUMI KOJI SE NE SMIJU ZABORAVITI Na današnji dan u hrvatske ruke je ‘pao’ prvi objekt jugovojske u Požegi – Dom JNA!

Postoje datumi iz novije hrvatske povijesti koji se ne smiju zaboraviti a jedan od njih je i 14.rujna 1991.godine. Tada je u hrvatske ruke ‘pao’ prvi od objekata jugovojske u Požegi – Dom JNA. Fotografija Doma na kojemu se viori hrvatska zastava objevljena je u tadašnjem Požeškom listu.
Podsjetimo, u petak 13.rujna, kasno navečer, prilaze kasarni Narodni heroj „Nikola Demonja” blokirali su pripadnici 4.bojne 108.brigade, policajci i nareodna zaštita (uz pomoć vozila požeških poduzeća) koja je, osim u gradu, ‘bila na nogama’ i u svim naseljima Požeštine. Veći dio snaga 63.samostalnog bataljuna tada je bio na terenu na području Nove Gradiške ali su se ubrzo vratili i pridružili blokadi vojarne.
U Domu JNA, koji se nalazio izvan kruga kasarne (današnje Veleučilište u Požegi) tada se nalazio samo jedan oficir, kapetan prve klase Šime Barić i nekolicina vojnika (jedno odjeljenje) koji su tamo billi na osiguranju objekta. I njima je upućen poziv na predaju a pregovore je vodio Antun Božić. Problema nije bilo kao u slučaju s pregovaranjem u kasarni, pa su 14.rujna, u kasnim poslijepodnevnim satima, u zgradu ušli pripadnici ZNG-a i specijalne policije a na njoj se zaviorila hrvatske zastava.
Pregovori u kasarni trajali su do 17.rujna kada se i na njoj,nešto prije podneva, zaviorila hrvatska zastava.

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano