Search
Close this search box.

DJEČJI VRTIĆ JAKŠIĆ Prvi su se s područja Slavonije i Baranje uključili u projekt Little Free Library – Mala besplatna knjižnica, koji se provodi u cijelom svijetu!

.Dječji vrtić Jakšić u Jakšiću osnovan je 2016. godine od strane Općine Jakšić, te trenutno broji šest odgojno obrazovanih skupina s ukupno 114 djece. Od prvoga dana provodimo s djecom razne projekte usmjerene na rast i razvoj djeteta i poboljšanja materijalnih uvjeta Ustanove u kontekstu bogaćenja djetetovih znanja, mišljenja i vještina, te projekte usmjerene na ekološku osviještenost djece, kao što je sadnje vrta, voćnjaka, plan gospodarenja otpadom, recikliranje i razvrstavanje korisnog otpada, status eko vrtića i slično.

 

Projekt koji trenutno provodimo, Little Free Library iliti Mala besplatna knjižnica osmišljen je prvenstveno na način da se u njegovu provedbu uključi šira lokalna zajednica, od Osnivača Općine Jakšić, gradskih knjižnica na području naše županije, osnovnih škola, lokalnih poduzetnika i poslovnih partnera, zdravstvenih ustanova, udruga, KUD-ova, do mještana naše općine, odnosno županije.
Projektom će se u svakom selu Općine Jakšić, te u Kaptolu i Traparima, koji geografski pripadaju području grada Pleternice, oformiti male knjižnice u obliku kućica na stalku koje će sadržavati razne knjige – od dječjih knjiga i slikovnica, do knjiga za odrasle, enciklopedija, romana i slično. Posudba knjiga će biti dostupna svima na korištenje i potpuno besplatna.
Cilj ovoga projekta je potaknuti sve generacije na čitanje knjiga u izvornom, „papirnatom“ obliku, pogotovo mlađe generacije, koji su u današnje vrijeme izloženi velikom utjecaju ekrana mobitela, televizora i elektronskih čitača knjiga, zbog čije izloženosti već osjetimo posljedice medicinskih dijagnoza djece vrtićke dobi kao što su ekranizam.

 

U sklopu projekta održavati ćemo predavanja i radionice za roditelje u cilju edukacije istih o štetnosti utjecaja velike izloženosti djece digitalnim medijima, te utjecaj na razvoj govora i cjelokupan razvoj djeteta.
Osim samih kućica, koje su već pronašle svoje sponzore, prikupljamo donacije knjiga kojima ćemo opremiti naše knjižnice. Prednost dajemo rabljenim knjigama koje ćemo ponovno staviti u opticaj i na taj način učiniti ih dostupnima nekim novim čitačima.

 

Putem projekta želja nam je obogatiti stručnom literaturom našu vrtićku knjižnicu, kako bi se djelatnici vrtića mogli dodatno educirati i steći nova znanja i metode rada vezane za problematiku razvoja djece potaknute prekomjernom izloženosti ekranima. Također nam je u planu osigurati za rad s djecom računalo pomoću kojega bi djeca učila kako na poželjan i pravilan način usvajati i razvijati digitalne kompetencije.
U ranoj i predškolskoj dobi digitalna kompetencija razvija se upoznavanjem djeteta s informacijsko-komunikacijskom tehnologijom i mogućnostima njezine uporabe u različitim aktivnostima. Ona je u vrtiću važan resurs učenja djeteta, alatka dokumentiranja odgojno-obrazovnih aktivnosti i pomoć u osposobljavanju djeteta za samoevaluaciju vlastitih aktivnosti i procesa učenja. Ova kompetencija razvija se u takvoj organizaciji odgojno-obrazovnoga procesa, u kojoj je djeci, a i odraslima, omogućeno korištenje računala u aktivnostima planiranja, realizacije i evaluacije odgojno-obrazovnog procesa.

 

O platformi Little Free Library:
Projekt Little Free Library pokrenuo je preko sto tisuća malih besplatnih knjižnica u cijelome svijetu.
Little Free Library je neprofitna organizacija sa sjedištem u St. Paulu, Minnesota. Misija organizacije je biti katalizator za izgradnju zajednice, inspiracije čitatelja i širenje posudbe knjigama za sve kroz globalnu mrežu kutija za razmjenu knjiga. Vizija je da mala besplatna knjižnica bude u svakoj zajednici i knjiga za svakoga čitatelja.
Male knjižnice otvorene su 7 dana u tjednu, 24 sata dnevno i besplatne su i dostupne svima.
Trenutno na području Slavonije i Baranje na svjetskoj karti Little Free Library nije otvorena i registrirana niti jedna mala knjižnica

 

Donacije:
Većina kućica izrađena je od strane lokalnog obrta Petrawood iz Granja, koje su naručili i donirali nam sljedeći: Općina Jakšić, Općina Kaptol, OŠ Mladost Jakšić, Zlatni Lug, Alles, Color, Elpos, L projekt, Niskogradnja Jurčak i Petrawood. Ostale kućice biti će izgrađene od strane lokalnih stanovnika; gospodina Bošnjaka, Huljeva, Cindrića i Heina.
Donacije knjiga pristigle su od stanovnika naše županije i lokalnih mještana i roditelja dječjeg vrtića, poslovnih partnera: Školska knjiga, Naklada Panda, Knjižara i papirnica Trim, Turistička naklada Zagreb, te od Gradske knjižnice Požega i Pleternica. Od Autoprijevoznika Ivan Miloš pristigla je novčana donacija za pomoć pri kupnji računala za djecu, dok nam je Knjižara i papirnica Trim donirala boje za oslikavanje kućica, kao i jedna lokalna firma koja je željela ostati anonimna.
Projektu su se priključili: Dječji vrtić „Bambi“ Kaptol i Dječji vrtić Tratinčica Pleternica, KUD Jakšić, Matica umirovljenika općine Jakšić. Knjige ćemo i dalje prikupljati, jer će knjižnice biti potrebno kontinuirano nadopunjavati novim sadržajima – tako da pozivamo sve koji još nisu stigli da se pridruže našem projektu.

 

Izvor: Ivona Pečur, ravnateljica

Foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici