Search
Close this search box.

DJEČJI VRTIĆ „TRATINČICA” PLETERNICA Održana završna konferencija projekta „Nova latica Tratinčice”

Danas je u Djačjem vrtiću „Tratinčica” u Pleternici održana završna konferencija projekta „Nova latica Tratinčice”. Nositelj projekta je Dječji vrtić „Tratinčica” a partner na projektu je Grad Pleternica. Vrijednost projekta je 106.807,46 eura a financiran je u cijelosti bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. , poziv „Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ UP.02.2.2.16

 

.Projekt „Nova latica „Tratinčice” provodi se 18 mjeseci a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopili su 23.12.2021. godine Dječji vrtić Tratinčica, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prisutnima na završnoj konferenciji projekt je predstavila njegova voditeljica Monika Maras.
– U organizaciji rada primijetili smo da radno vrijeme DV Tratinčica koje je od 6:00 do 16:00 ne prati potrebe dobrog dijela zaposlenih roditelja – što je ograničavajući čimbenik, posebno za roditelje koji rade u uslužnim djelatnostima. Nakon provedenog anketiranja roditelja čija su djeca već upisana u vrtić pokazao se interes za produženim radom dječjeg vrtića – rekla je M.Maras.
Projekt je imao više ciljeva i to:
*Unapređenje usluga kroz produljenje radnog vremena dječjih vrtića s ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima uključenima u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja *Podizanje kvalitete rada vrtića uvođenjem novih, priuštivih programa

 

Postignuti rezultati projekta su slijedeći: radno vrijeme Dječjeg vrtića Tratinčica produljeno je za 4 sata (od 16 h do 20 h) te su za rad s djecom u produljenom radnom vremenu zaposlene 2 odgojiteljice, 2 stručne osobe i 2 pomoćna radnika (kuharica i spremačica)., uslugu produljenog radnog vremena Dječjeg vrtića „Tratinčica” koristilo je 64 djece upisane u Vrtić a sa ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života djeci upisanoj u Dječjem vrtiću Tratinčica pruženo je 1500 sati produljenog rada.

 

Za odgojitelje i stručne suradnike održane su edukacije i to „Metodičke radionice za rano učenje ritmike i plesa“, koju je održalo Pučko otvoreno učilište Cvrčak (kroz 2 radionice prezentirano je kako potaknuti kreativnost kod djece, a namijenjena je za stručno usavršavanje odgojitelja – voditelja posebnih programa), potom „Terapeutske igre“ što je proveo Centar za terapiju igrom – CETI kroz 4 radionice naglasak je bio na praktičnom i iskustvenom dijelu – uvježbavanju terapeutskih vještina rada s djecom. To znači da su se polaznice ove edukacije učile igrati te su međusobno podijeljena iskustva rada s djecom predškolskog uzrasta Edukacija na temu Montessori pristupa pri odgoju djece pohađale su 4 odgojiteljice – edukacije su se provodile u Stručno-razvojnom centru Montessori pri Dječjem vrtiću Montessori u Zagrebu i to kroz period od 9/2022. do 7/2023. Odgojiteljice će nakon stručnog usavršavanja stečena znanja primjenjivati u svome radu sa djecom.
Kako bi se povećala kvaliteta rada vrtića uvedena su tri programa rada a o svemu ovome ravnateljica Nikolina Hačka je rekla: – Verificirali smo tri dodatna programa, prvi program je sportski i imamo već dosta zainteresiranih sportaša. Drugi program je 10-satni program engleskog jezika, koji će krenuti s provedbom od nove pedagoške godine s jednom skupinom kako bi vidjeli koliki je broj zainteresiranih. Posebni izrađeni kraći program je glazbeno-folklorni, koji će krenuti u provedbu tijekom godine. Osim toga, naše četiri odgajateljice prošle su na edukacije Montessori programa, bilo je teško ali isplatilo se. U tom pogledu planiramo imati program rada za Montessori, gdje nam je potrebna suglasnost ministarstava. Puno je novih projekata na koje ćemo aplicirati prijavu i nadamo se nastavku druge faze ovog projekta.
– Projekt „Nova latica Tratinčice” predstavlja ulazak Dječjeg vrtića Tratinčica u svijet EU fondova budući da je ovo prvi EU projekt na kojemu smo nositelj – ističu posebno u Dječjem vrtiću.
– Čestitam Dječjem vrtiću na odličnoj provedbi projekta, isto tako i na uspostavljenim novim uslugama i programima. To je ono što mi u konačnici želimo, da svaka naša ustanova i tvrtka ojača i počne samostalno prijavljivati projekte, Grad Pleternica je uvijek partner i podrška. Veselim se novim natječajima koji nam dolaze ove jeseni, a onda se vidimo na početnim konferencijama nekih novih projekata – rekla je gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić.

 

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano