Search
Close this search box.

DOC.DR.SC. GORAN ĐURĐEVIĆ Požežanin, koji živi i radi u Pekingu, suurednik je knjige koja se može nabaviti od danas a govori o – ekofeminizmu!

Doc.d.sc.Goran Đurđević, koji živi i radi u Pekingu, suurednik je knjige pod nazivom „Ecofeminism on the Edge”. Objavila ju je engleske izdavačke kuće Emerald iz Leedsa a nabavit se može od danas.
– Profesorica Suzana Marjanić iz Zagreba i ja smo okupili 21 autoricu i autora iz 11 zemalja koji pišu o ekofeminizmu iz različitih perspektiva – teorija književnosti, povijest umjetnosti, antropologija, etnologija, filozofija, film, mediji, komunikologija, ekonomija, sociologija, pravo. Knjiga se može naručiti kao online Kindle ili tiskano izdanje – pojasnio je G.Đurđević.

 

A zašto baš ekofeminizam kao tema knjige?
– Ekofeminizam je uvijek inspirativna i zanimljiva tema jer je kreativno filozofsko polje povezivanja uzroka dominacije (npr. patrijarhat, kapitalizam) nad prirodom, ženama i drugima. Istovremeno je i akademska disciplina, stil života kao i politička platforma. Stoga smo profesorica Suzana Marjanić iz Zagreb još 2016. imali ideju okupljanja različitih hrvatskih i regionalnih autora i autorica u zajednički znanstveni zbornik koji je i realiziran 2020. u izdanju zagrebačkog Durieuxa pod nazivom Ekofeminizam: između ženskih i zelenih studija. Potom smo se odlučili na iskorak i rad na drugom zborniku na engleskom jeziku koji evo, upravo izlazi ovih dana pod nazivom Ecofeminism on the Edge. Autori su raznoliki – od netom završenih studenata do profesorica u mirovini. Teme su isto raznovrsne – od ekofeminističkih analiza studija slučaja iz Nigerije, Bolivije, Španjolske pa do Mad Maxa i Ivane Brlić Mažuranić. Zahvalni smo i urednici ove serije u Emeraldu, našoj Martini Topić, inače svjetski poznatoj ekofeministici i profesorici na Sveučilištu u Alabami. Knjiga je dostupna preko Amazona i može se naručiti i iz Hrvatske, ali i bilo gdje u svijetu. Kad sam vidio da je knjiga na Amazonu, to je stvarno predivan osjećaj. Nikad to nisam ni zamišljao. To je moja prva urednička knjiga na engleskom jeziku – odgovorio je G.Đurđević, te dodao: – Ako bude interesa, knjiga se može prevesti na hrvatski jezik i to bi nam bilo drago. Zasad još nemamo takve ponude.

 

Ekofeminizam i nadalje će biti u fokusu dr.Đurđevića.
– Trenutno radimo na posebnom broju časopisa Treća u Zagrebu posvećenom ekofeminizmu koji će izaći do kraja godine, a u pripremi je i sljedeći zbornik na sličnu temu koji će biti na engleskom jeziku pod nazivom Ekofeminizam i mitologija. Nadamo se izlasku iduće godine.
Za manje upućene na kraju kažimo kako je Goran Đurđević rođen u Požegi 1988.godine. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i opću gimnaziju, u Zadru je diplomirao studij povijesti i arheologije, dobitnik je stipendije MZOS-a za nadarene studente kao i dvije rektorove nagrade…završio je Ženske i Mirovne studije, usavršavao se u Estoniji, Njemačkoj, Portugalu, Slovenij,i Srbiji, na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu (UCLA), u Indiji…u potrazi za novim znanjima i izazovima 2017.godine otišao je u Kinu gdje je doktorirao komparativnu arheologiju Rimskog i Kineskog carstva na primjeru zrcala a sada radi kao docent na Pekinškom sveučilištu za strane studije.

Pripremila: V.Milković
Foto: G.Đurđević (na naslovnici je predavanje o ekofeminizmu u Pekingu a na skupnoj fotografiji su sudionici znanstvenog skupa o ekofeminizmu )u Shenzhenu

Vezano
Vezano