Search
Close this search box.

PALIJATIVNI TIM LIPA Započele radionice „Štrikeraj cafe“-vuneni rukavići za oboljele od Alzheimera

U Domu hrvatskih branitelja u Požegi započele su radionice pletenja „Štrikeraj cafe“. Ovu akciju pokrenula je Udruga Ozana iz Zagreba u suradnji s organizacijama i ustanovama primarno usmjerenim na demencije, s naglaskom na Alzheimerovu bolest. U svoje aktivnosti Palijativni tim LiPa  uvela je  Štrikeraj cafe  u projektu „Tu sam-ne zaboravi me!“, u suradnji sa udrugama partnerima uz potporu Grada Lipika. Tijekom svibnja u izradu vunenih rukavića aktivno su se uključile i braniteljice Udruge 63. A ZNG-a iz Požege te Udruge hrvatskih branitelja Slunja, Cetingrada i Rakovice, ali i pojedinci koji u ovoj akciji vide plemenitost krajnjeg cilja.

Rukavići nastaju pletenjem ili kukičanjem vune različite teksture, boje, s isto tako izrađenim detaljima koji se apliciraju na rukavić. Namijenjeni su oboljelima od Alzheimera i drugih demencija. Zadaća rukavića je terapijska, odnosno, ublažavanje stanja uzrokovanih bolešću. Rukavići se, osim što griju ruke, izrađuju na način da privlače pažnju vizualno, teksturom i aplikacijama, motorički zaokupljaju ruke te djeluju i stimulativno i smirujuće. Učinkovitost je dokazana u ustanovama u kojima se primjenjuju u terapiji, ne samo u Hrvatskoj nego širom svijeta. Upravo je tijeku europski natječaj za naj rukavić, u kojemu će se  sudjelovati rukavićima nastalim na radionicama. Svi rukavići dostavljaju se na uporabu krajnjim korisnicima.

Štrikeraj je samo jedna od aktivnosti koju provodi Palijativni tim Lipa. U okviru ovog projekta održan je i Alzheimer cafe u Domu Baketarić u Resniku. U sklopu mjeseca Alzheimera (rujan) realizirat će se uhodane aktivnosti: Jesenja ruža za jesen života i Šetnja sjećanja. U Lipiku će se 23. i 24. rujna održati 5. regionalna konferencija o Alzheimerovoj bolesti, ove godine jemeđunarodnog karaktera, a gosti iz Austrije prezentirati će svoju organizaciju palijativne skrbi.  U tijeku je i Projekt Europske unije „Ambasadori dobročinstva“  kojim se poboljšava dostupnost izvaninstitucionalnih usluga starijim osobama na području zapadne Slavonije, a osobito oboljelima od demencija

Udruga Palijativni tim LiPa (Lipik-Pakrac) osnovana je 2014. godine i od tada djeluje primarno na području Požeško-slavonske županije, ali i šire. Tijekom rada Udruge pokrenuti su brojni projekti, prepoznati od strane lokalne zajednice, ustanova, organizacija, ali i na razini ministarstava: branitelja, zdravstva i socijalne skrbi, kulture i obrazovanja. U fokusu djelovanja su teško oboljele osobe, s neizlječivim dijagnozama te branitelji i njihove obitelji. Udruga organizira brojna stručna predavanja sa ciljem prevencije, ranog prepoznavanja simptoma bolesti, ublažavanja simptoma te nastoji zajednicu senzibilizirati za probleme s kojima se susreću oboljeli i njihova obitelj. U Domu hrvatskih branitelja u Požegi, u Vukovarskoj 4, besplatna radionica pletenja Štrikeraj cafe održava se četvrtkom, počinje u 19 sati, a svi su dobro došli.

Pripremio: I. T.

Foto: Plakat

 

Vezano
Vezano