Search
Close this search box.

DONJI ČAGLIĆ Biskup Škvorčević posvetio župnu crkvu sv. Jurja Mučenika

Požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević predvodio je slavlje posvete župne crkve sv. Jurja Mučenika u Donjem Čagliću. Uz brojne vjernike, slavlju je prisustvovala i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, lipički gradonačelnik Vinko Kasana te predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar, kao i Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
Pozdravljajući nazočne vjernike, biskup je podsjetio da je njihova župna crkva nakon višegodišnje izgradnje konačno opremljena svim onim što je potrebno da može biti posvećena kako to crkveni propisi traže. Rekao je kako je posveta jedne crkve njezino obredno uspostavljanje u stanje dostojanstva da može služiti vjernicima koji sudjeluju u svetim otajstvima i postaju dionici Isusove žrtve na križu.
– U ime Presvetoga Trojstva, Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen. Godine 2023. od Gospodnjega utjelovljenja, 32. od međunarodnog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske, 11. pontifikata pape Franje, 27. od osnutka Požeške biskupije i ređenja prvog požeškog biskupa, požeški biskup, msgr. dr. Antun Škvorčević, uz sudjelovanje svećenika Pakračkog dekanata i svih redova Božjeg naroda navedene župe, na 7. svjetski dan siromaha, posvetio je novu župnu crkvu Sv. Jurja Mučenika podignutu nakon njezina razaranja u ratu 1991. godine i položio u kameni žrtvenik relikviju blaženog Miroslava Bulešića, mučenika. Neka snaga Isusove žrtve ljubavi po zagovoru blaženog Miroslava Bulešića zahvati sve one koji će se okupljati oko oltara župne crkve, slaviti euharistijsko otajstvo i hraniti se presvetim tijelom njegovim, kako bi trajno živjeli u zajedništvu vjere, nade i ljubavi svete Crkve te postali dionici Gospodinove uskrsne pobjede sad i uvijeke. Amen. Krist danas i uvijeke. Aleluja – piše u Povelji posvete župne crkve sv. Jurja Mučenika u Donjem Čagliću koja je 19. studenog položena u središnji oltar ove obnovljene crkve.

 

Kronološki pregled obnove župne crkve sv. Jurja Mučenika u Donjem Čagliću prikazao je nekadašnji lipički, a danas pakrački župnik, velečasni Jozo Zorić, ujedno i dekan Pakračkog dekanata.
Istaknuo je kako je gradnja župne crkve, istovjetne onoj predratnoj, staroj župnoj crkvi izgrađenoj sredinom 19. stoljeća započela u prosincu 2017. godine zahvaljujući Požeškoj biskupiji, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, Gradu Lipiku te mještanima.
Tijekom posljednjih godina radovi na obnovi ovog sakralnog objekta odvijali su se kroz nekoliko faza, a završeni su za vrijeme službe aktualnog župnika Roka Ivanovića.
Velečasni Roko Ivanović, upravitelj Župe sv. Franje Asiškog u Lipiku te upravitelj Župe sv. Jurja Mučenika u Čagliću istaknuo je kako su bile potrebne godine pune mudrosti, odricanja, strpljenja i marljiva rada prijašnjih župnika i njihovih suradnika kako bi se obnovila posvećena župna crkva.
Izvor: pszupanija.hr
Foto: Lipički Compas

Vezano
Vezano