Search
Close this search box.

DRUGA KORIZMENA TRIBINA U POŽEGI Gostovao bibličar karmelićanin o. Dario Tokić

Na drugoj Korizmenoj „Tribini četvrtkom“ u okviru Godine molitve, 29. veljače 2024. u Dvorani sv. Terezije u Požegi gostovao je bibličar karmelićanin o. Dario Tokić. Tema njegova izlaganja bila je: „Isusovi molitveni evanđeoski poticaji“. Na tribini je među brojnim sudionicima bio i požeški biskup Antun Škvorčević. Moderator tribine Ivica Bedeničić, ravnatelj Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi pozdravio je biskupa Antuna i sve sudionike te predstavio o. Daria.

 

Na početku svog izlaganja o. Dario je kazao kako će ono biti koncipirano u dva dijela – u prvom dijelu će govoriti o Isusu kao učitelju molitve, a u drugom o Isusu kao primjeru molitve – a sve potkrijepljeno evanđeoskim tekstovima, napose onim evanđelista Luke. Započinjući govor o Isusu kao učitelju molitve istaknuo je kako je molitva Očenaša uzor svake naše molitve jer ona Boga stavlja na pravo mjesto u našem životu, a onda iz tog proizlazi sve što nam je potrebno. Nastavio je ističući važnost pojedinih elemenata „dobre“ molitve: ponajprije vjeru koja se ističe u našim jednostavnim molitvenim gestama i riječima te ne uvjetovanja Boga, a koju potkrepljuju i „pospješuju“ i naša iskrenost, poniznost i ustrajnost.

 

Predočujući prisutnima evanđeoske primjere pozvao ih je na budnost i neprestanu molitvu, kako je to (u)činio i Isus. U drugom dijelu svog izlaganja o. Dario je istaknuo više evanđeoskih primjera Isusove molitve: u trenucima kada je razlučivao volju Božju/Očevu – molitva razlučivanja: pred izbor apostola, nakon umnažanja kruhova, pred Petrovu ispovijest vjere, u Getsemaniju; prije djelovanja – molitva pripreme: prigodom krštenja na Jordanu i Preobraženja; molitva pri radu: čudesno umnažanje kruhova; molitva slavljenja: nakon uspješno obavljene apostolske misije; zagovorna molitva: za Petra, za svoje krvnike te molitva predanja: u trenucima umiranja na križu. Zaključujući svoje izlaganje, o. Dario je ustvrdio je kako je euharistija najsavršenija molitva koja u sebi sažima više elemenata molitve: zajednička je, obredna, zahvalna te molitva predanja i obnove Saveza s Bogom.

 

Nakon izlaganja uslijedio je razgovor pod moderiranjem prof. Bedeničića u kojem su sudionici Tribine mogli postaviti pitanja koja je u njima pobudilo izlaganje. Na koncu se okupljenima obratio i biskup Antun, kazavši kako je zamijetio da su slušatelji ostali oduševljeni jednostavnošću evanđeoske molitve kako nam ju je prikazao o. Dario. Zahvalivši predavaču za izlaganje, biskup je istaknuo dvije dimenzije molitve koje ga fasciniraju. Kad god se nađe u teškoj životnoj situaciji pa je molitvom stavi u odnos s Bogom i onostranošću, više nije sam i nemoćan, jer je nosi zajedno s Bogom. Molitva uspostavlja na taj način novo životno stanje u kojem problemi postaju lakši. Dodao je kako mu je drago što je o. Dario spomenuo kako Isus nakon uslišane molbe kaže: „Vjera te tvoja spasila!“. Spomenuo je kako molitva na Isusov način uvijek daje više nego smo molili, vjerom smo se dublje ukorijenili u Isusa Krista i postali dionici njegova spasenja, najvećeg dara koji u molitvi primamo. Potaknuo je okupljene da ove korizme dublje o tom razmišljaju, i vježbaju se u Isusovu molitvenom načinu.

 

Na svršetku Tribine, moderator Bedeničić najavio je da će se iduća korizmena tribina održati u četvrtak, 7. ožujka, a na njoj će gostovati o. Danijel Čolo, OCD, koji će govoriti o temi „Molitva kao osobni odnos s Bogom“.
 
Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi