Search
Close this search box.

DRUGI DAN DUHOVNOG VIKENDA U KUTJEVU Predavanje o društvenim mrežama, euharistijsko klanjanje i duhovni koncert

Drugi dan duhovnog vikenda u Kutjevu započeo je predavanjem vlč. Marijana Pavelića o tome kako koristiti društvene mreže u svrhu razvoja duhovnog života katolika.
– Društvene mreže, kad ih promatramo kao sredstvo komunikacije, kad ih promatramo samo kao sredstvo, nije ni dobre ni loše, ovisi o čovjeku koji ga koristi. Društvene mreže s jedne strane možemo koristiti za puno pozitivnih stvari. Prva stvar je, za povezivanje s drugim ljudima Svi imamo potrebu za drugima i to je prirodna ljudska potreba. Društvene mreže nam omogućavaju u vjerskom smislu da možemo svjedočiti vjeru jedni drugima, da možemo jedni druge oduševiti svojim primjerom, da možemo podijeliti neke jako korisne sadržaje s drugim ljudima putem društvenih mreža. Ono što je s druge strane opasnost, društvene mreže su i stvorene na način da nas što više vremena zadrže i tu se onda u biti javlja sve veći problem ovisnosti. I to je ono na što je potrebno upozoriti sve korisnike a posebno mlade: ljudi koji puno vremena provedu na društvenim mrežama nakon nekog vremena postanu skloni tom negativnom uspoređivanju s drugima. Tu je i nesposobnost koncentracije koja ih onemogućava u učenju, ali i u molitvi i u duhovnom životu. Tu je jako važno imati samokontrolu, posvijestit si prvo koliko koristim dnevno društvene mreže, postavit si neke granice jer za napredak, u bilo kojem području života,a onda i u duhovnom,potrebno je biti slobodan, znati odrediti granice. I, kao zaključak: kao što kaže papa Franjo, da bi čovjek mogao komunicirati s drugima mora znati prvo šutjeti i slušati druge, bit ponizan, spreman mijenjat svoje mišljenje a čovjek vjernik koji želi rasti u vjeri, potreban je tišine i šutnje – kazao je vlč.Marijan Pavelić upitan za savjet mladima koji nisu bili na predavanju.
Nakon predavanja, uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Tomislav Dokoza, uz pratnju Zbora mladih „Gaudium.”. Za ktaraj je ostao duhovni koncert Yeshua benda i Mateja Galića.

 

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano