Search
Close this search box.

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU Slavonske županije na kraju prošle godine zabilježile najveći rast plaća: prednjače Požeško-slavonska i Vukovarsko-srijemska

U posljednjem tromjesečju prošle godine najveći rast neto plaća u odnosu na isto razdoblje lani imale su Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Bjelovarsko-bilogorska, Šibensko-kninska, Sisačko-moslavačka i Osječko-baranjska županija. Nakon Grada Zagreba, najveće plaće imaju radnici u Zagrebačkoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pokazuju to objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, za po 17,1%, slijedi Brodsko-posavska županija s rastom od 16,8%, Bjelovarsko-bilogorska s rastom od 16,6 posto, Šibensko-kninska i Sisačko-moslavačka s rastom od po 16,3 posto te Osječko-baranjska županija s rastom prosječne neto plaće od 16 posto.
Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u četvrtom tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1 380 eura. Slijedi po visini prosječna neto plaća u Zagrebačkoj županiji, u iznosu od 1 205 eura, Primorsko-goranskoj 1 195 eura, Karlovačkoj županiji 1 169 eura, Krapinsko-zagorskoj 1 156 eura te u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je prosječna isplaćena neto plaća u zadnjem tromjesečju bila 1 145 eura. Najmanja je pak bila u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1 043 eura, ali gdje je ipak primjetan rast koji je u zadnjem tromjesečju prošle godine na godišnjoj razini bio 15,8 posto.
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama RH za prosinac 2023. iznosila je 1 191 euro, što je nominalno niže za 1,4%, a realno za 0,9% u odnosu na studeni 2023. Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća isplaćena je u djelatnosti Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 1 795 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 739 eura. U odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosincu je bila nominalno viša za 13,9%, a realno za 9%.
Za razdoblje od siječnja do prosinca 2023. prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 1 148 eura, što je u odnosu na isto razdoblje 2022. nominalno više za 13,0%, a realno za 4,6%. (L.K.)

o

Izvor: zupan.hr

Foto: pixnio

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Zoran Vakula i pleternički školarci
Komemoracija u Ruševu
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali