Najčitanije

 • Fotogalerije

  DVD FRKLJEVCI-KADANOVCI Obilježena 100. obljetnica osnivanja

  Dobrovoljno vatrogasno društvo Frkljevci-Kadanovci jučer je obilježilo 100.obljetnicu osnivanja. Tom prigodom župni vikar župe Pleternica Luka Čačić blagoslovio je zastavu društva a podijeljene su i diplome za stjecanje raznih vatrogasnih zvanja te zahvalnice.
  Svečanosti u mjesnom vatrogasnom domu prisustvovali su predstavnici više dobrovoljnih vatrogasnih društava iz drugih mjesta a među gostima su bile i gradonačelnica Pleternicfe Marija Šarić te županica Antonija Jozić.


  DVD Frkljevci-Kadanovci, istakao je u obraćanju prisutnima aktualni predsjednik Žarko Kšenek, osnovano je 2.ožujka 1922.godine i jedno je od najstarijih u pleterničkom kraju: starija su samo DVD-a Pleternica osnovano 1892.godine i DVD Buk osnovano 1909.godine. – DVD Frkljevci-Kadanovci od samih se početaka brinulo o sigurnosti sela ali se bavilo i društvenim radom te su tako bile poznate amaterske kazališne predstave koje je priređivalo diletantsko društvo DVD-a Frkljevci-Kadanovci. Prije 50 godina, 30.srpnja 1972.godine, proslavljena je 50.obljetnica društva te je tom prilikom prošla povorka društava iz okolice a podijeljena su odlikovanja zaslužnim članovima te je izvedena pokazna vježba – istakao je Ž.Kšenek.


  – Ono što je posebno značajno kod vas vatrogasaca je to da ste se tih sto godina borili za dobro. Mislim da je to najveći izazov, da je to najveća prednost vatrogasaca i najveće bogatstvo koje kao grad imamo: da imamo ovoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava, da smo svi ovako u jednom zajedništvu, što vidimo i danas, i da smo zajedno kod ovakvih obljetnica. To daje svima vjetar u leđa da nastavimo dalje, da uz podršku grada i uz vašu aktivnost na terenu dokažemo da možemo puno tog zajedno. Ja se nadam da će vam i ova obljetnica biti vjetar u leđa da još više radimo i stvaramo – naglasila je gradonačelnica Marija Šarić.
  – Ova obljetnica, kao što je i gradonačelnica rekla, neka vam bude podstrek, vjetar u leđa, da hrabro krenete u godine koje su ispred vas i da popratite malo i poslušate savjete predsjednika Županijske vatrogasne zajednice, našeg drage, koji upućuje prije svega na opremanje. Vjerujem da će mjesni odbor Frkljevci-Kadanovci, svi mještani, dati potporu da ovo društvo opstane, bez obzira na ‘bure’ koje smo imali u prethodnom vremenu, bez obzira na neku letargiju koja se bila uvukla u društvo. Ovaj broj ljudi koji su danas ovdje, broj vas koji ste danas u DVD-u, je zasigurno jedan pozitivan smjer i neka tako bude i u buduće – dodala je županica Antonija Jozić.


  U sklopu proslave 100.obljetnice DVD-a Frkljevci i Kadanovci izvedene su pokazne vježbe. Zanimljivo je kako su članice DVD-a Pleternica prikazale kako se nekada gasila vatra uz pomoć stare šprice koju je za ovu prigodu obnovio Stjepan Bajt.

  Tekst i foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije