Search
Close this search box.

DVOJBENA ‘PRIČA S NASLOVNICA’ IMA SRETAN ZAVRŠETAK Dječje odmaralište u Baški ponovo ispunjavaju veseli glasovi i sretni osmijesi najmlađih Požežana

Priča o požeškom odmaralištu u Baški na otoku Krku, kroz koju su se proteklih desetak godina provlačili sanitarna inspekcija, Državno odvjetništvo, sporni ugovori, rasprave na gradskom vijeću….pa se nerijetko nalazila u medijima, završila je na najbolji mogući način – obnovljeni objekt, kojeg od plaže dijeli samo gradsko šetalište, ponovo ispunjavaju veseli glasovi i sretni osmijesi najmlađih Požežana. Trenutno u odmaralištu boravi 37-ero osnovaca koje su jučer posjetili pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maje Petrović, direktorica Turističke zajednice Mirne Šimunović Svoboda i novinari iz nekoliko požeških medija.
– Ovo je prostor u potpunosti prilagođen potrebama djece osnovnoškolske dobi. Smješteni su u dvokrevetnim, četverokrevetnim i šesterokrevetnim sobama, u spavaonicama su odvojeni dječaci i djevojčice, za njih su organizirani cjelodnevni sadržaji uz stručni pedagoški nadzor. Kapacitet je 44 ležaja, međutim trenutno je ovdje njih 37-ero. S njima su dvije učiteljice i učitelj kineziolog. Veselimo se svakoj sljedećoj skupini koja će ovdje doći – rekla je M.Petrović.
Obnoviti, prodati, dati u najam…? Odluku o tome nova gradska uprava prepustila je građanima, a kad su se oni u anketi izjasnili kako žele da objekt u Baški ostane gradsko dječje odmaralište, Grad Požega je iznašao 350 ooo eura kako bi ga adaptirao i opremio. U njemu je sada potpuno nova profesionalna kuhinja, u sobama je novi namještaj a svaka od spavaonica ima svoju kupaonicu, djeci je na raspolaganju TV, internet, razne društvene igre, knjige… Da bi se zdravo i dobro hranili brine se jedna glavna i dvije pomoćne kuharice koje im pripremaju tri glavna obroka i dvije užine. Djeca su zadovoljna.
Jan je učenik četvrtog razreda OŠ „Dobriša Cesarić” – super je, sve je novo, plaža je blizu a more je čisto. Idemo se kupati nakon doručka a onda opet oko 16 sati kad se odmorimo. Navečer imamo sport ili neke igre…zabavno je – kazao je Jan. Njegov vršnjak iz iste škole Ivan Soukup je također zadovoljan. Prvi put je na ljetovanju bez roditelja.
– Malo mi je bilo čurno bez mame i tate ali sam se navikao. Sami si uređujemo sobe, navečer se zabavljamo na razne načine a možemo otići i u grad po sladoled. Samnom u sobi je jedan prijatelj iz razreda a ostali su iz drugih razreda, upoznao sam ovdje neke nove prijatelje. Dobro mi je – kazao je Ivan.
Za boravak u odmaralištu roditelji plaćaju 210 eura a Grad Požega je svima osigurao besplatan prijevoz. Tijekom ljeta u Bašku će osam skupina najmlađih Požežana. Zbog adaptacije objekta, ove godine na ljetovanje se krenulo tek u srpnju pa se, kaže pročelnica Petrović, idućih godina planira da će to biti ranije.
Podsjetimo,Grad Požega je sukladno odluci Gradskog vijeća osnovao trgovačko društvo “Auretis Požega d.o.o.” koje upravlja odmaralištem u Baški a direktor mu je Mile Raič.

Tekst i foto: V.Milković

 


Vezano
Vezano