Search
Close this search box.

EKO CENTAR LATINOVAC Minulu godinu obilježile su brojne aktivnosti

Eko centar Latinovac je tijekom 2023. godine proveo 3 timska i 2 individualna volontiranja u okviru programa Europske snage solidarnosti sufinanciranog od strane Europske unije. U tim volonterskim aktivnostima je sudjelovalo 36 mladih osoba iz 14 zemalja (Ukrajina, Gruzija, Mađarska, Francuska, Španjolska, Nizozemska, Rumunjska, Italija, Irak, Indija, Njemačka, Austrija, Engleska i Norveška).
Aktivnosti su provedene na području Požeško-slavonske županije s ciljem poticanja aktivnog građanstva djece i mladih, promocije bogatstva različitosti te važnosti održivog življenja i suradnje i umrežavanja s različitim dionicima u zajednici.
Paralelno je proveden i projekt „Karavana održivog razvoja“ financiran od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji je obuhvatio područje općina Čaglin i Jakšić te grada Kutjeva, a u kojem su međunarodni volonteri dali veliki doprinos.
Općina Čaglin i Požeško-slavonska županija su nas, također, financijski podržali u radu.

 

Tijekom 2023. godine proveli smo 6 radionica sa srednjim školama na području grada Požege i Nove Gradiške u okviru kojih smo promovirali važnost volontiranja, kao i programe mobilnosti za mlade. U radionicama je sudjelovalo oko 120 mladih, a dio aktivnosti je proveden u suradnji s Udrugom Oppidum iz Požege. Proveli smo i 9 radionica o volonterstvu, aktivnom građanstvu i interkulturalnom učenju za učenike osmih razreda osnovnih škola na području općina Čaglin i Jakšić te grada Kutjeva. U ovim aktivnostima je sudjelovalo 112 učenika. Provedene su i 3 volonterske akcije s mladima, učenicima osnovnih škola iz Čaglina, Jakšića i Kutjeva te obrazovno-odgojnim djelatnicima. Akcije su obuhvatile izradu 2 vrta ljekovitog i aromatičnog bilja u Jakšiću i Vetovu te uređenje klupa i edukativnih ploča i oslikavanje zida školskog dvorišta u Čaglinu, a u provedbu je bilo uključeno oko 150 osoba. Obilježen je Europski dan jezika u osnovnim školama u Čaglinu i Jakšiću, a sudjelovali smo i u velikoj manifestaciji obilježavanja Europskog dana jezika u Požegi. Osim sa srednjim i osnovnim školama, surađivali smo i proveli radionice s djecom u vrtiću u Čaglinu. Organizirane su 2 studijske posjete lokalnim proizvođačima i poduzetnicima s područja Požeško-slavonske županije (OPG Ljiljana Šoch-Ložnar, tvrtka Veličko, OPG Ribičić, vinarija Sontacchi). U posjeti su
sudjelovali mladi iz nekoliko srednjih i osnovnih škola Požeško-slavonske županije, kao i studenti Fakulteta za turizam i ruralni razvoj iz Požege. Organizirali smo 3 interkulturalne večeri za mještane sela Latinovac i suradnice. Bili smo sudionici i različitih događanja na području naše županije te smo u okviru istih organizirali aktivnosti za djecu i mlade, kao što je obilježavanje Dana općine Čaglin, Sovsko trail, Iššijada, Dani kulture u Bjeliševcu itd. Ove godine smo, po prvi puta, organizirali paralelnu aktivnost tijekom Sovsko traila, Festival održivog življenja kako bismo kvalitetnije djelovali udruženim snagama. Organizirali smo i 2 posjete od strane učenike i djelatnika OŠ „Mladost“ iz Jakšića, kao i posjetu štićenika Doma za odrasle Ljeskovica. Provedene su i brojne edukacije iz biovrta i važnosti razvoja održivih poljoprivrednih praksi.
Ovo su samo neke od najvažnijih aktivnosti koje smo proveli i u kojima smo sudjelovali tijekom 2023. godine. Iza nas je vrlo aktivna godina, puno aktivnosti, suradnika, podrške od strane lokalne zajednice i to vrlo, vrlo različitih dionika. I ono što je vrlo važno, puno novih ideja i prijedloga za buduće suradnje. Svima se od srca zahvaljujemo i radujemo se novim aktivnostima i događanjima koja nas čekaju tijekom 2024. godine.

Izvor: Radnim tim Eko centra Latinovac

Vezano
Vezano