Search
Close this search box.

EKONOMSKA ŠKOLA POŽEGA Ljeto na stručnim usavršavanjima – tijekom srpnja i kolovoza šest je profesorica pohodilo tečajeve u okviru Erasmus+ projekta EU Reporters.

Profesorica hrvatskog jezika Lidia Gerstman16. – 22. srpnja 2023. pohodila je tečaj pod nazivom Explaining the European Union and its opportunities to your students u organizaciji Europass Teachers Academy u Berlinu, Njemačkoj. Tečajem je predstavljena metodologija učenja temeljenog na projektu (PBL), s naglaskom na poučavanje o Europskoj uniji. Predstavljeni su relevantni mrežni materijali na stranicama Europske komisije, zamke lažnih vijesti, stereotipa i predrasuda te niz IKT alata. U okviru tečaja upriličen razgled središta Berlina s naglaskom na Berlinski zid, teškoće koje je izazvao na svjetskoj razini, kao i njegovu ulogu u formiranju moderne europske metropole koja je danas sinonim za multikulturalnost, toleranciju i ekološku svijest.
Profesorica strukovnih predmeta Magdalena Vojak i profesorica njemačkog jezika Martina Budimir sudjelovale su od 16. do 22. srpnja 2023. na tečaju pod nazivom Mindfulness and meditation. Tečaj se održao se u Reykjaviku, a domaćin tečaja bila je organizacija Smart Teachers Play More, specijalizirana za poučavanje nastavnika o koristima igre i kretanja u nastavi te metodologiji tzv. usredotočene svijesti i njene uloge u pripremanju i izvođenju nastave. Upoznale su i iskušale praktične tehnike i vježbe kojima učenici mogu poboljšati usredotočenost, koncentraciju i pažnju, ali se i opustiti kao što su različite vrste meditacije, igre kretanja koje olakšavaju pamćenje činjenica, jednostavne vježbe joge i pilatesa.
Profesorica engleskog jezika Lorena Đurčević sudjelovala je na tečaju naziva Democratic Life in the EU: Teaching Citizen Rights and Duties, u razdoblju od 7. do 12. kolovoza 2023. godine. Tečaj je organizirao Europass Academy Amsterdam. Obzirom da je Ekonomska škola Požega članica programa Škole ambasadori Europskog Parlamenta, jedan od ciljeva projekta bio je poboljšati znanje učenika o Europskoj uniji i mogućnostima koje pruža. Ovaj tečaj pružio je upravo to, a temeljio se na učenju o pravima i odgovornostima učenika u Europskoj Uniji i kao građanima europske zajednice. Učilo se o osnovnim dokumentima vezanima za fundamentalna prava Europske unije i predstavljeni su različiti digitalni alati pomoću kojih se mogu kreirati aktivnosti prikladne za učenike u srednjim školama.
Profesorica geografije Mirna Dusper i profesorica engleskog jezika Jelena Kovačević sudjelovale su od 13. do 19. kolovoza 2023. na edukaciji pod nazivom Greener School for a sustainable future: climate change education. Tečaj je organizirala i provela organizacija PMS Erasmus+ na otoku Tahitiju u Francuskoj Polineziji. Edukacija se temeljila na učenju o klimatskim promjenama i njihovom ublažavanju te načinima podizanja ekološke svijesti i osjećaja odgovornosti kod učenika kako bi ih potaknuli da smanje svoj ekološki otisak te budu pokretači promjena i postanu aktivni sudionici u zaštiti, očuvanju i unapređenju održivog i zdravog okoliša. Tečaj je ponudio primjere uspješnih ekoloških projekata provedenih u školama te dao sugestije kako kreirati aktivnosti koje se mogu upotrijebiti u nastavnom procesu.
Projektom se nastoji ublažiti sindrom izgaranja na poslu, koji je uočen i kod nastavnika, i kod učenika u pandemijskom i postpandemijskom vremenu. Pokazalo se da treba raditi na metodama za poboljšanje motivacije i koncentracije, pobuditi interes za učenje u prirodi i podići svijest o vrijednostima regije i europske zajednice u kojoj živimo. Nastavnici će projektom usvojiti metode i oblike rada koji će učiniti svoju nastavnu praksu opuštenijom i učinkovitijom, a učenicima privlačnijom i zanimljivijom. Učenici razvijaju svijest o zavičaju kao zdravoj sredini pogodnoj za kvalitetan život. U tu svrhu u rujnu će se omogućiti još jedna učenička mobilnost u Grčku, a projekt završava krajem listopada 2023.
Tijekom Erasmus dana u listopadu 2023. sudionici ovoj tečaja pripremit će događaj otvoren za javnost na kojem će podijeliti svoja iskustva sa zainteresiranim nastavnicima, ali i ostalim građanima.

Izvor: Koordinatorica projekta: Lidia Gerstman, prof.

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega