Search
Close this search box.

EKONOMSKA ŠKOLA POŽEGA Petero učenika prošli su tjedan proveli na grčkom otoku Symiju

Putovanje je ostvareno  17. – 24. rujna 2023. u okviru Erasmus+ projekta EU Reporters, a  domaćin je bila srednja škola Panormitis.
Na put je otišlo pet učenika – David Draguljić iz 4.a, Ana Lucia Juranović iz 3.h te Ena Jeličić-Meter, Laura Mandekić i Veronika Marjanović iz 4.h. U pratnji učenicima putovale su koordinatorica projekta Lidia Gerstman i računovotkinja Željana Mikić. Osim naših i grčkih učenika, na mobilnosti su sudjelovali srednjoškolci iz rumunjskog Iasija i španjolskog Montehermosa.
Tijekom mobilnosti učenici su trebali prikupiti foto i videomaterijale, stoga je prvog dana upriličen posjet manastiru Panormitis, posvećenom arkanđelu Mihaelu, zaštitniku otoka. U večernjim satima u Kulturnom centru Symi organiziran je program otvorenja i dobrodošlice, na kojem su naši učenici predstavili svoju školu, zavičaj i Hrvatsku te podijelili iskustva s mobilnosti u travnju 2023. koju smo ugostili u našoj školi. Drugog dana mobilnosti sudionici su pješačili do crkvice Mikrosa Sotirisa, jednog od brojnih mjesta hodočašća na otoku, do kojeg se dolazi planinskim putem susrećući brojne koze. Organizirana je plovidba oko otoka te posjet teško pristupačnim plažama, pećini u kojoj se zimi skrivaju tuljani, otoku Seskliju na kojem je serviran tipičan grčki ručak na otvorenom i posjećena crkvica svetog Petra i Pavla. Učenici su se imali priliku okušati i u avanturističkim vodenim sportovima, vježbati skokove u vodu, sudjelovati u natjecanju u izradi tradicionalnih lokalnih peciva tourtes, učiti grčka kola, upoznati grčki način življenja i obrazovni sustav. Posljednjih dana mobilnosti sudionici su u međunarodnim timovima obilazili sam grad Symi, posjetili arheološki muzej i uputili se u školu kako bi pripremili promotivni videouradak kojim prezentiraju Symi kao destinaciju poželjnu za miran i zdrav odmor. Mobilnost je završena dodjelom certifikata o sudjelovanju i svečanom večerom. 
Učenici su u projektu potaknuti da uvide kako život u područjima poput našega, na periferiji Europe i s malim brojem stanovnika, pružaju uvjete za zdrav i miran život, potičući ublažavanje psihičkih stanja uzrokovanih dugom i prisilnom izolacijom izazvanoj pandemijom koronavirusom. 
Škola će obilježiti Erasmus dane 13. listopada 2023. u Gradskoj knjižnici Požega. Sudionici EU Reporters projekta prezentirat će mobilnosti i ishode, kako učeničke, tako i nastavničke, te podijeliti svoja iskustva. Time ćemo formalno zaključiti ovaj projekt i krenuti s novim, u okviru dodijeljene akreditacije u području odgoja i općeg obrazovanja.
Promidžbeni učenički videouradak može se pogledati na poveznici: https://rb.gy/zi3dc
 
Izvješće sastavila:    Lidia Gerstman, koordinatorica projekta
 
 
Vezano
Vezano