Search
Close this search box.

ERASMUS DANI U EKONOMSKOJ ŠKOLI POŽEGA EU Reporteri predstavili svoj projekt u Gradskoj knjižnici Požega

Gradska knjižnica Požega ugostila je događaj Ekonomske škole Požega 13. listopada 2023. godine, na kojem je predstavljen rad u najnovijem projektu pod nazivom EU Reporteri: Promicanje dobrobiti i zdravlja. Projekt završava s listopadom ove godine te je prilika bila organizirati njegovu diseminaciju povodom Erasmus dana, događaja koji predstavlja ovaj program Europske unije u 6 dana sredinom listopada. U Hrvatskoj je na platformi erasmusdays.eu registrirano preko 250 događaja.
Erasmus+ projekt EU Reporteri utemeljen je na temama građanskog angažmana, kulturne baštine, digitalnih kompetencija, ekologije i zdravlja.
Učenici David Draguljić, Ena Jeličić-Meter, Ana Lucija Juranović, Klara Jurić-Šolto, Matea Mital i Veronika Marjanović prezentirali su mobilnosti u Španjolskoj i Grčkoj na kojima su sudjelovali, aktivnosti koje su domaćini pripremili te ishode mobilnosti i projekta. Pripremale su ih profesorice koje su putovale u pratnji, Katarina Bušić, Magdalena Vojak i Lidia Gerstman. Jedan od najzanimljivijih ishoda bila je usporedba posjećenih destinacija s lokalnom zajednicom. Na kraju svake mobilnosti učenici su kreirali promidžbene videouratke kojima opisuju i promoviraju posjećeni kraj, s naglaskom na kulturnu baštinu, prirodne ljepote i gastronomiju.
U sklopu projekta pohađano je šest nastavničkih tečajeva i praćenje rada u grčkoj Ateni, ukupno deset mobilnosti koje su predstavljene na događaju koji su uključeni nastavnici pripremili u Dvorani znanja i pozvali sve zainteresirane škole da se pridruže. Događaj je otvorila koordinatorica projekta Lidia Gerstman te pojasnila strukturu projekta, njegove ciljeve i ishode. Praćenje rada organizirano u privatnoj školi Byron College u Ateni, odabranoj zbog iznimno kvalitetnog programa brige za fizičko i mentalno zdravlje učenika, predstavile su profesorice Melita Šimić i Martina Nekić Kovačević. Tečajevi su nastavnicama omogućili stručno usavršavanje na području održiva razvoja, mentalnog zdravlja i poučavanja o Europskoj uniji, budući da je škola niz godina u programu Škole ambasadori Europskoga parlamenta. Tečajeve su predstavile profesorice Lorena Đurčević, Mirna Dusper, Jelena Kovačević, Martina Budimir, Magdalena Vojak i Lidia Gerstman.
Budući da se na seminarima Agencije za mobilnost i programe Europske unije ističe kako je Požeško-slavonska županija na hrvatskom začelju prema budžetu povučenom za nastavničke i učeničke mobilnosti, ovo je bila prilika da se nastavnici motiviraju i uključe svoje škole u program, uviđajući dobrobiti koje međunarodni projekti donose školama.


Izvješće pripremila: Lidia Gerstman, prof. savjetnik

Vezano
Vezano