Search
Close this search box.

ETNO SUSRETI I ČVARKIJADA Najbolji čvarci su planinarske ekipe „Sokolovca”!

U Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu održani su 9. Etno susreti Požeštine i Čvarkijadaa kojom prigodom su se sudionici natjecali u pripremi čvaraka te starim sportovima. Organizator manifestacije bila je Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ i tjednika Kronika požeško-slavonska.
Najviše pažnje uvijek odvuče potezanje konopca, a ove godine najbolji u tome su bili Mjesni odbor Brestovac. Veliki broj natjecatelja prijavio se za gađanje mete lukom i strijelom, gdje je samo jedan bio najbolji, a to je Marko Polleto. U trčanju i skakanju s vrećom najbolji je bio Goran Pavlović, dok je u gađanju kozlice medalju osvojila Katarina Popadić. Natjecali su se i u bacanju potkove gdje je najbolji bio Goran Pavlović, te u potezanju mosora najbolji je bio Željko Lončarević.
Svake godine jedna nagrada pripadne čvarcima koje odaberu sami posjetitelji, koji su u zaista velikom broju prionuli degustaciji čvaraka koji su bili postavljeni na 25 pladnjeva. Degustacija je trajala dobrih sat vremena dok svi čvarci nisu nestali, a pri tome su i svi glasovali za čvarak na glasačkim listićima koji je po njima bio najbolji. Ove godine to su bili oni koje je napravila ekipa ŠRU Klen iz Brestovca i njihov vođa ekipe i predsjednik Zvonko Mandić.
Po ocjeni stručnog žirija 3. mjesto osvojila je ekipa OPG Kraljik iz Belišća s baranjskim receptom duguljastih čvaraka, 2. mjesto za svoje čvarke osvojila je ekipa Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, a 1. mjesto ove godine osvojili vrlo brojna ekipa članova Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega. Svi oni nagrađeni su brojnim i vrijednim nagradama sponzora.
Manifestacija se svake godine završi jednim velikim slavonskim kolom pa je tako bilo i ove godine.

Izvor: Kronika požeško-slavonska

Vezano
Vezano