Search
Close this search box.

EU DAN PODUZETNIČKOG CENTRA PLETERNICA U gostima kod KUD-a „Svilenka”

Poduzetnički centar Pleternica jučer je ‘odradio’ još jedan EU DAN i to u gostima – kod Kulturno-umjetničkog društva „Svilenka”, u Malom domu kulture u Resniku. Pridružila im se i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.


– Poduzetnički centar Pleternica je odlučio ove godine svakog prvog u mjesecu organizirati EU dan. Cilj je da našim stanovnicima približimo naše EU projekte, da vide što oni znače za lokalnu zajednicu i gdje oni zapravo mogu sudjelovati i uključiti se – rekla je gradonačelnica.
– Danas smo u Malom domu kulture u Resniku, u kojemu svakodnevno KUD Svilenka provodi EU projekt „Mali dom kulture“. Zato smo odlučili doći u goste i na terenu održati „EU DAN“ te kroz umrežavanje s korisnicima projekta prezentirati primjer dobre prakse, razgovarati o samoj provedbi EU projekta te što sve ona donosi i s kojim mogućim izazovima se susreću. Predvidjeli smo i radionicu osmišljavanja novih ideja za nadolazeće natječaje kako bi na vrijeme i pravovremeno imali spremane projekte s ciljem daljnjeg razvoja udruge – dodala je direktorica Poduzetničkog centra Barbara Rudež.


KUD „Svilenka” osnovano je 2010.godine i trenutno ima između 30 i 40 aktivnih članova. U svom malom domu kulture, zahvaljujući EU projektu, kao i svom entuzijazmu, okupljaju se svakodnevno.
– Ovaj projekt je započeo u svibnju 2020.godine i za njega smo preko Europskog socijalnog fonda dobili 751 000 kuna. Sastajemo se svakodnevno i kroz razne radionice nastojimo obnoviti i sačuvati tradiciju svog kraja. Interes je velik pa se okupljamo u raznim dobnim skupinama, od 5 do 80 godina. Dolaze i oni koji nisu članovi KUD-a, evo, imamo tu i bake koje dolaze i rado vezu s nama. Projekt završava u svibnju ali ćemo mi nastaviti raditi – rekla je dopredsjednica KUD-a Nevenka Mazal.


Jučerašnji EU dan Poduzetničkog centra Pleternica bio je treći u ovoj godini a pred njima je, kaže direktorica Barbara Raguž, još je puno posla idućih mjeseci. – Želimo osvijestiti zajednicu da su EU projekti generator razvoja i prilika za nove mogućnosti i poboljšanje kvalitete života. Najbolji dokaz navedenom je upravo KUD Svilenka kod kojega smo danas i došli. Njihovo iskustvo je svakako poticajno za buduće korisnike kako mogu svoj radi i ideje orijentirati prema razvoju svoje sredine – istakla je B.Raguž.


– Pozivam i ostale udruge s našeg područja, koje su spremne provoditi projekte, da se jave Poduzetničkom centru. Sad će ići novi natječaji i trebamo pokušati privući što više europskih sredstava koja su na raspolaganju. Imamo ljude koji to znaju odraditi i pripremiti projekte a Grad će im uvijek dati podršku kako bi napravili neki lijep sadržaj i da svako veće naselje ima ovakvo mjesto okupljanja za svoje stanovnike – zaključila je gradonačelnica Šarić.

Tekst i foto: V.Milković

.

Vezano
Vezano
TijelovoPL
Tijelovo u Svetištu Gospe od Suza

Blagdan Tijelova proslavljen je danas i u Svetištu Gospe od Suza u Pleternici. Misno slavlje je predvodio rektor Svetišta preč.Antun…

0DanDržavnosti
Dan državnosti u Požegi

Povodom Dana državnosti uz spomenik na Trgu 123.brigade danas su položeni vijenci i zapaljeni lampioni. Učinili su to predstavnici udruga…