Search
Close this search box.

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA Godina na izmaku pamtit će se po brojnim aktivnostima i uspjesima

Godina na izmaku za Fakultet turizma i ruralnog razvoja bila je više nego uspješna, pamtit će se po brojnim aktivnostima i novinjama…Zaključak je s konferencije za novinare na kojoj su o zbivanjima na Fakultetu i Studentskom domu govoril prodekan za razvoj i poslovanje doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekanica za nastavu i kvalitetu doc.dr.sc. Verica Budimir, v.d ravnatelj Studentskog centra Domagoj Prša, i predsjednik Udruge Alumni mag.oec Bruno Horvat.

Ovu godinu, podsjetio je Berislav Andrlić, Fakultet je započeo s novim vizualnim identitetom čime je on istaknut na vizualnoj mapi fakulteta u Hrvatskoj. Nadalje, usvojeni su strateški dokumenti do 2030. godine obzirom da se nalaze u novom obračunskom razdoblju Europske unije pa njihovi dokumenti moraju biti vezani za dokumente viših razina pa i strategiju razvoja Sveučilišta u Osijeku. Kada je riječ o velikim kapitalnim rezultatima, dodao je, treba spomenuti skori završetak gradnje montažne sportske dvorane koja je sufinancirana od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kao i uređenje vanjskih sportskih terena što je financirao Fakultet.
– Potpisali smo suradnju sa Centrom za umjetnu inteligenciju Lipik, a Fakultet zaista mnogo polaže na ovaj STENT sektor. Kontinuirano izdajemo naš znanstveni časopis „Vallis Aurea“, a započeli smo u suradnji s našim partnerskim institucijama Ekonomskim fakultetom u Osijeku i Institutom za turizam u Zagrebu, izradu našeg diplomskog studija turizma i održivog razvoja koji će onda biti nastavak još dvije godine naše postojeće studija u Požegi – istakao je B.Andrlić.
Fakultet turizma i ruralnog razvoja ove je godine mnogo radio na svojoj promociji pa se odlazilo na brojne sajmove i druga okupljanja širom Hrvatske. Nastavljeno je i s ERASMUS tjednima učenja. Trenutno su u Požegi studenti iz Ukrajine a iduće godine očekuju se studenti Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Također, tijekom ove godine Fakultet je organizirao brojne znanstvene i stručne konferencije.

 

Na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja trenutno je 484 studenta. Prodekanica Verica Budimir govorila je, uz ostalo, o nastavi i stručnom radu te aktivnostima studenata. – Po prvi put imamo dobitnike Rektorove nagrade, dva naša studenta dobitnici su Rektorove nagrade što je najviša razina nagrađivanja koju jedan student može doživjeti za vrijeme svog studentskog života. Također smo i mi neke studente nagradili Dekanovom nagradom – istakla je prodekanica Budimir.
Zatim smo mi nagradili naše zaposlenike za izvrsnost, za izvrstan znanstveno-istraživački rad, za izvrstan rad s korisnicima te institucijski doprinos, i opet studente koji su izvrsni nagradili smo Dekanovom nagradom“, istaknula je prodekanica Budimir. Njihovi studenti, dodala je, sudjelovali su na europskom natjecanju Mladih profesionalaca u kušanju vina i tamo su osvojili drugo i deseto mjesto. Nedavno su bili i na Međunarodnoj konferenciji. Prošle akademske godine prijavili su se prvi put i odnijeli drugo mjesto, a ove godine tri studenta su odnijeli prvo mjesto.
– Naši studenti ostvaruju iznimne rezultate zbog toga što su izvrsni, ali i zbog toga što nastavnici ulažu izniman rad i trud -naglasila je V.Budimir.
Studenti Fakulteta turizmna i ruralnog razvoja sudjeluju u sportskim natjecanjima, a aktivan je i Studentski zbor.Ono što je posebno istakla prodekanica – osnovan je i volonterski klub „Altruist“, koji vodi Katarina Potnik-Galić i koji je vrlo aktivan. Okuplja oko 50 studenata.
– Puno ulažemo u studentsku praksu na stručnim studijima. Sklopili smo 103 ugovora za stručno praksu prošle godine i dvije nove nastavne baze. Organiziramo radionice za studente – rekla je također prodekanica..
Kada je riječ o nastavnom kadru, rečeno je na konferenciji za novinare, na Fakultetu je 17 docenata te 3 asistenta koji neumorno rade. Za nastavnike se također organizirahu edukacije, a do sad je održano 8 radionica unutar Fakulteta te nekih 20- ak nastavničkih putovanja na usavršavanje.

Udruga Alumni FTRR okuplja bivše studente Veleučilišta, odnosno sadašnjeg fakulteta, i prema riječima njenog predsjednika Brune Horvata, također je u ovoj godini bila vrlo aktivna. – Cilj udruge je povezivanje i udruživanje diplomiranih studenata Fakulteta, uključujući i diplomirane studente Veleučilišta u smislu njihovog povezivanja sa sadašnjim Fakultetom te unaprjeđivanja suradnje i sustavne analize zapošljavanja naših studenta koji su diplomirali na našem Fakultetu. Ova akademska godina za Udrugu „Alumni“ protekla je u znaku aktivnosti pa su tako sudjelovali na brojnim manifestacijama turističkih zajednica i jedinica lokalnih samouprave, ali i ostalih udruga koje promoviraju turizam i ruralni razvoj – rekao je B.Horvat.
Cilj Udruge, dodao je, jest i promocija Fakulteta. Organizirali su više stručnih i znanstvenih predavanja kao i studijsko putovanje „Zlatna Slavonija”. Članovi Udruge sudjelovali su i na Tjednu karijera Sveučilišta u Osijeku gdje su povezali sadašnje i bivše studente.

 

O Studentskom centru govorio je v.d.ravnatelja Domagoj Prša. Podsjetio je kako je Studentski centar ustanova koja se bavi smještajem, prehranom i zapošljavanjem studenata te ponudom sportskih, kulturnih i obrazovnih događanja. U svom radu dobro surađuju s Fakultetom, Udrugom Alumni, Studentskim zborom i lokalnom zajednicom.
– Zadnjih godina smo često sudionici raznih događanja u gradu i županiji, i to je osnovna djelatnost Studentskog centra. Drago nam je što smo 2020. godine. upotpunili studentski standard i što smo dobili ovaj krasni Studentski dom. Danas u Domu imamo 78 studenata a često su gosti Studentskog doma i ERASMUS studenti i ERASMUS profesori pa danas imamo pet studenata iz Ukrajine, profesoricu iz Indije – rekao je D.Prša. Za studente u Domu, dodao je, redovito se organiziraju razna druženja pa će jedno takvo biti i u ove adventske dane.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano