Search
Close this search box.

FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA – Požega opet će biti središte svjetske kratke filmske forme

32. Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi ove godine održat će se od 4. do 7. lipnja, a sadržajan program koji osim filmova donosi i druge umjetničke forme, najavili su predsjednik Udruge GFR film-video Požega Zvonimir Karakatić i Bernarda Pirović iz Gradske knjižnice Požega te osnivač Festivala Željko Balog.
Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi ove će godine ponovo svrstati Požegu na filmsku kartu svijeta zahvaljujući najzahtjevnijoj filmskoj formi, ali i dugovječnosti festivala. Na dosadašnje festivale bilo je prijavljeno oko 11000 filmova iz ukupno 105 zemalja, a za ovogodišnje izdanje festivala stiglo je 737 filmova iz 69 zemalja svijeta. Uz zemlje sa svih kontinenata od Argentine do Vijetnama tu su i nove zemlje Haiti, Kamerun, Laos, Maldivi, Palestina, Portoriko i Uganda. 32. Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi ove godine održat će se od 4. do 7. lipnja, a sadržajan program koji osim filmova donosi i druge umjetničke forme, najavili su predsjednik Udruge GFR film-video Požega Zvonimir Karakatić i Bernarda Pirović iz Gradske knjižnice Požega te osnivač Festivala Željko Balog.

 

Već po tradiciji, stručno povjerenstvo koje ove godine čine Stanimir Trifonov iz Bugarske, Nedžad Begović iz BiH te Ivan Salaj, Zvonimir Rumbolt i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske odabralo je filmove za službeni program koji će biti prikazana 7. lipnja od 20,00 sati u Gradskom kazalištu Požega, a zbog ograničenog broja mjesta i u Gradskoj knjižnici Požega te Tom Klubu. Nakon službene projekcije bit će dodijeljene i nagrade – Grand Prix, zlatna, srebrna i brončana plaketa te nagrada UNICA-e i nagrada publike.

Jednominutni tjedna u Požegi otvorit će Festival jednominutne priče 4. lipnja u Gradskoj knjižnici Požega uz dodjelu nagrada najuspješnijim autorima. Natječaj za najbolju jednominutnu priču nastao je prošle godine na poticaj Željka Baloga iz GFR Film-Video Požega, s idejom da se Požega brendira kao grad jednominutne forme.Formu su razradili u Gradskoj knjižnic Požega, a ove godine najuspješniju priču od 850 znakova koja se može pročitati u 60 sekundi napisao je Aleksandar Gucunski iz Vinkovaca koji je osvojio i prvu nagradu u iznosu od 500 eura za priču “Connection Error 2.0″, upoznala je Bernarda Pirović.”Ove se godine na natječaj koji financijski podupire Ministarstvo kulture i medija prijavilo 195 autora (što renomiranih, što amatera) iz cijele Hrvatske sa 395 priča. Tema nije bila zadana tako da su priče bile humorističnog, ljubavnog, obiteljskog, problemskog i drugog sadržaja. Formalne uvjete zadovoljilo je 320 priča i ušlo u daljnje natjecanje. Sedam članica povjerenstva kroz dva su kruga odlučivanja uspjelo je doći do 15 najboljih priča. U povjerenstvu su bile Ivana Bodrožić (renomirana autorica i prošlogodišnja pobjednica natječaja), Anita Katić, Ana Marinić i Ana Pirović kao vanjske suradnice dok su iz redova knjižnice dio povjerenstva činile Vlasta Peći Marčetić, Ivana Redkin i ja, Bernarda Pirović.” naglasila je Bernarda.

Uz pobjednika nagrađeno je još 14 autora koji će svoje priče pročitati 4. lipnja te primiti pripadajuće nagrade, a to su: Kristijan Vujičić iz Zagreba za priču Nisam te čekala / Napisala sam te , Lea Bijač iz Koprivnice za priču Imperativi, Marijan Miloš iz Zagreba za priču Gospodar zmija, Luka Katančić iz Koprivnice za priču Pjesnik 21. stoljeća, Natko Jurdana iz Zagreba za priču Dobro se dobrim, Jelena Zlatar Gamberožić iz Zagreba za priču Livada, Tihana Petrac Matijević iz Siska za priču Mama, Tamara Bilankov iz Zagreba za priču Ljubičasta jakna, Matea Vidulić iz Zagreba za priču Priredba, Fani Frković iz Zagreba za priču Puni džepovi, Rinaldo Antolović iz Zagreba za priču Zeus X7, Ivana Dilber iz Tomislavgrada za priču Šala, Marina Filipović-Babin iz Rijeke za priču Prekretnica, Morena Livaković Ivanović iz Zagreba za priču Moć pozitivnog mišljenja.

Uz službeni filmski program i program u knjižnici, posjetitelji ovogodišnje Festivlaa jednominutnih filmova imat će priliku uživati i u izložbi fotografija Foto kluba Đakovo koja će od 5. lipnja biti postavljena u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega te u projekcijama filmova 6. lipnja “Put oko svijeta u minuti” u Gradskoj knjižnici Požega te “One World – One minut” u Tom Klubu. Ulaznice za službeni program u Gradskom kazalištu Požega mogu se rezervirati od 27. svibnja do 6. lipnja mailom na crominute@gmail.com , na broj 098 167 47 55, ili u Art kinu Grgin dol 20 do 18 do 20 sati.
32. Hrvatski festival jednominutnih filmova održava se uz financijsku podrškuHrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije, Grada Požege, TZ Grada Požege te Općina Brestovac, Kaptol i Velika.
Izvor: slavonski.hr

Vezano
Vezano