Search
Close this search box.

FESTIVAL ZNANOSTI U POŽEGI Cesarići domaćini svečanog otvorenja

Osnovna škola „Dobriša Cesarić“ i ove godine aktivno se uključila u program Festivala znanosti, nacionalni projekt koji se održava diljem Republike Hrvatske. Organizator manifestacije je Povijesno društvo Požega sa suradnicima. Tema ovogodišnjega Festivala znanosti je inteligencija. U okviru Festivala znanosti narednih dana Povijesno društvo organiziralo je sedam predavanja, kvizova i radionica predviđenih za učenike ali i starije sugrađane. Svečanosti otvorenja nazočila je ravnateljica škole mr.sc. Lidija Pecko, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović, doc.dr.sc. Dinko Zima sa Sveučilišta u Slavonskom Brodu, prof.dr.sc. Rene Lukić s Univerity Laval Quebec, Canada, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, ravnateljica Gimnazije Anita Katić te brojni drugi uvaženi gosti.
„Nemoguće je zamisliti društvo bez znanosti. Cilj je spomenutoga projekta popularizacija znanosti i razvijanje kritičkoga mišljenja. Mnoge važne promjene, koje su znatno unaprijedile kvalitetu života, dogodile su se zahvaljujući rezultatima rada znanstvenica i znanstvenika diljem svijeta. Svakodnevno smo svjedoci obezvrjeđivanja znanja, obrazovanja i znanosti. Takav neprihvatljiv odnos prema znanosti prate predrasude, nepovjerenje, netrpeljivost, nasilje, isključivost, vjerovanja u teorije zavjere, diskriminacija, populizam, nacionalizam, prihvaćanje i širenje spornih podataka kao neupitnih istina. Ovakvim projektima želimo ukazati na važnost znanosti i obrazovanja. Neznanje pogoduje manipulaciji, površnosti, podložnosti i sputavanju izražavanja mišljenja. To je put u dehumanizaciju, siromaštvo, regresiju, zatiranje kreativnosti i stvaralaštva“, izjavio je profesor Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega prigodom svečanosti otvaranja Festivala znanosti.
Nakon službenog dijela, uslijedilo je predavanje i radionica profesorice Julijane Madaj Prpić o primjeni programa umjetne inteligencije u nastavi. Ovim putem želimo se zahvaliti i svim predavačima koji će sudjelovati u Festivalu znanosti.


Tekst: Blanka Đimoti Zima, prof.
Foto: arhiva Požeški vodič

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega