Search
Close this search box.

FOTOZABILJEŠKA Kamo je nestala Kraussova skulptura s Trga bećarca?

Na Trgu bećarca u Pleternici više nema skulpture Friedricha Solomona Kraussa! O tome kamo je nestala trenutno se na facebooku vodi opširna rasprava a najglasniji su, naravno, oni koji su bili protiv njenog postavljanja pa izražavaju nadu kako se Krauss više neće ni vratiti na tribine Trga. Na njihovu žalost, neće biti tako.
Kraussova skulptura, kaže gradonačelnica Marija Šarić, malo je oštećena u nedavnom nevremenu pa je odvezena na popravak. Nakon toga, vratit će se na staro mjesto.
Friedrich Solomon Krauss poznati je slavonski etnolog, folklorist i filolog a poznat je i kao sakupljač bećaraca. Majka mu je bila Pleterničanka, Gimnaziju je završio u Požegi a potom je otišao u Beč studirati klasičnu filologiju i povijest, na čemu je i doktorirao 1882.godine. Potaknut pričama svoje majke, započinje istraživati narodne priče i običaje a 1883. izdao je “Legende i bajke Južnih Slavena”. Surađivao je s nizom vodećih znanstvenika iz područja psihoanalize (Freud, Boas, Bloch).
Kraussovu skulpturu je izradila akademska kiparica Tatjana Kostanjević a na Trg bećarca je postavljena prije godinu dana.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi