Search
Close this search box.

GLAZBENA ŠKOLA POŽEGA Koncert klase Veljka Valentina Škorvage

Sinoć je u organizaciji Glazbene škole Požega održan zanimljiv koncert bivših učenika Glazbene škole Požega, a danas studenata četvrte godine Muzičke akademije u Zagrebu, Odsjeka za glazbenu pedagogiju i tambure: Danijela Tomaševića na bisernici i Martina Durbeka na braču uz klavirsku pratnju Brigite Vilč.

Danijel Tomašević i Martin Durbek studenti su u klasi profesora Veljka Valentina Škorvage, nekadašnjeg ravnatelja Glazbene škole Požega, a danas profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koji je zaslužan za uvođenje i realizaciju studija tambure u program Muzičke akademije, kako je naglasio Saša Botički koji je u ime škole pozdravio publiku, izvođače i profesora Škorvagu.

Danijel Tomašević i Martin Durbek su dobitnici rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu 2022. godine i obadvojica su tijekom glazbenog obrazovanja kao solisti ili članovi komornih sastava osvojili niz prvih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Svoje iznimno glazbeno umijeće dokazali su i na sinoćnjem koncertu.

Publici se na početku obratio  profesor Veljko Valentin Škorvaga i ovaj koncert predstavio kao dio onoga čime se sada bavi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Tako smo upoznali prof. Škorvagu kao vrsnog glazbenog pedagoga kroz sjajne nastupe njegovih studenata, kao kompozitora jer je izvedena i jedna njegova kompozicija „The Wind“ za bisernicu i klavir, te kao autora obrada klasičnih kompozicija za bisernicu i brač.

Posebnost sinoćnjeg koncerta su izvedbe koje pokazuju novu glazbenu dimenziju tradicionalnih narodnih instrumenata bisernice i brača u obradama klasičnih kompozicija gdje nisu bile zamjena za violinu, violončelo, flautu ili klarinet, nego glazbeno funkcioniraju kao izvorni i daju kompozicijama novi duh, novi zvuk i novi doživljaj. A u kompozicijama iz sinoćnjeg programa koje su izvorno skladane za brač, bisernicu i klavir vidjelo se kako tradicionalni narodni instrumenti uspješno mogu glazbeno funkcionirati u klasičnoj glazbi.

Suverena izvedba ozbiljnog glazbenog programa sinoćnjeg koncerta publici je pružila izniman glazbeni doživljaj.

 

Tekst i fotografije: Pavle Bucić

Vezano
Vezano