Search
Close this search box.

GODIŠNJA SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE BJELIŠEVAC „Hrvatska jest naša zemlja, volimo ju i poštujemo, ali je lijepo njegovati običaje svojih predaka”

Češka beseda Bjeliševac održala je redovnu godišnju i izvještajnu skupštinu. Udruga je prošle godine obilježila 90.godišnjicu a, iako su brojčano relativno mali, vrlo su aktivni i nositelji su svih aktivnosti u svom selu. O tome što su radili u 2023.godini izvješće je podnijela predsjednica Alenka Hruška.
Bjeliševački Česi sudjelovali su na dvadesetak raznih događanja kao npr. Županijskom kulturnom mozaiku, manifestaciji „Slovaci Slovacima”, Danima češke kulture u Kaptolu, na Žetvenim svečanostima također u Kaptolu, Običajima starog zavičaja u Pleternici, Katarinskoj zabavi u Slav.Brodu….u svom su selu organizirali Dane češke kulture, prigodno obilježavanje blagdana sv.Nikole a bili su i u Kutjevu za Malu Gospu. Ono po čemu će prošla godina ostati posebno zapamćena, istakla je A.Hruška, jest gostovanje u Češkoj Republici povodom 240. godišnjice osnivanja župe Velike Lhote. Bilo je to posebno emotivno gostovanje jer su neki Bjeliševčani imali priliku sresti svoje pretke i prvi put posjetiti kraj iz kojeg su potekli. Njima su pak, u goste došli zemljaci iz Jiskre Plzenj.
Osim što isudjeluju na raznim manifestacijama, članovi Češke besede iz Bjeliševca posljednjih godina intenzivno su uređivali društveni dom u kojem se okupljaju pa su prošle i početkom ove uredili prostor ispred doma, dvorišni prostor i sjenicu.

Govoreći o planu rada za ovu godinu predsjednica Hruška je istaknula da će nastaviti istim tempom kao i ranijih godina pa su tako već od početka godine sudjelovali na nekim događanjima a radionicom ukrašavanja pisanica prigodno su obilježili i Uskrs. – Pozivam sve mještane, osobito mlade, da se uključe u rad udruge jer ćemo samo tako opstati kao udruga koja je nositelj svih aktivnosti u selu – rekla je na kraju A.Hruška.
Godišnjoj skupštini Češke besede Bjeliševac prisustvovali su i brojni gosti među kojima i delegacija župe Velike Lhote iz Češke Republike te predsjednica Saveza Čeha u RH Ana-Maria Štruml Tuček.
– Hvala vam što kao jedina udruga u selu radite na očuvanju kulture i tradicije. Prenosite to na svoju djecu jer, to je veliko bogatstvo na koje ne bismo trebali zaboraviti. Hrvatska jest naša zemlja, volimo ju i poštujemo, ali je lijepo njegovati običaje svojih predaka – rekla je predsjednica Štruml Tuček.
U kulturno-zabavnom programu nastupili su Česi iz Virovitičko-podravske županije, pjevači Češke besede Bjeliševac te članovu Udruge „Matko Peić” Mira Šulc i Ivan Abibović. Za veselo druženje nakon večere zaduženi su bili članovi Šljivove grane iz Grabarja.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu