Search
Close this search box.

GODIŠNJA SKUPŠTINA GRADSKE STRAŽE POŽEGA S gotovo 70 izlazaka na razna događanja svrstali se među najaktivnije udruge

– U prošloj godini imali smo 67 izlazaka na razne događaje, u Požegi i širom Hrvatske, pa smo se time svrstali među udruge koje imaju najviše aktivnosti kroz godinu – istakao je ovo na redovnoj godišnjoj skupštini Marijan Pilon, predsjednik Povijesne postrojbe Gradska straža Požega.. Da je doista tako, vidljivo je iz izvješća o radu koje je podnio prisutnim članovima Udruge.

Gradska straža Požega, pojasnio je predsjednik Pilon, odlično surađuje s udrugama hrvatskih branitelja pa već tradicionalno ‘radnu’ godinu započinju 3.siječnja u Španovici gdje se obilježava pogibija nekoliko branitelja. Požeški gradski stražari su i redovni sudionici okupljanja na mjestu srbočetničkog logora u Bučju, odlaze na komemoraciju poginulima na Papuku a neizostavni su i u koloni 18.studenog u Vukovaru. Stalni su gosti i u Pakracu na obilježavanju početka Domovinskog rata kao i u požeškoj vojarni na prisegama ročnika. U listopadu, zajedno s vojskom i policijom, sudionici su hodočašća u Mariju Bistricu.
Članovi Gradske straže Požega sudjeluju i u aktivnosti vezanim uz obilježavanje Dana Požege, Dana Požeško-slavonske županije, kao i na drugim manifestacijama u Požeštini: Festivalu „Zlatne žice Slavonije, Fišijadi, Najdužem stolu u Hrvata u Velikoj….Na poziv prijatelja iz drugih povijesnih postrojbi sudjelovali su na manifestacijama u Kostelu, Velikoj Gorici, Varaždinu, Svetoj Nedjelji, Križevcima, Bjelovaru, Karlovcu, Ivanić Gradu, Samoboru….Ova požeška udruga aktivna je i u Savezu povijesnih postrojbi Hrvatske vojske RH zbog čega su dobili i zahvalnicu. Također su prisutni i u Europskom savezu povijesnih postrojbi.
Nažalost, Gradska straža Požega prošle je godine ostala bez jednog svog člana, Milana Grbca, koji je preminuo. Trenutno je ‘stražara’ dvanaest što, kazao je predsjednik Pilon, obzirom na veliki broj izlazaka, ponekad predstavlja problem.
Nakon podnesenog izvješća predsjednika o radu u 2023.godini, Dražen Soldo je podnijeo financijsko izvješće a Tomislav Didović izvješće Nadzornog odbora. Sva izvješća su jednoglasno prihvaćena.
U tekućoj godini, rečeno je, Gradska straža Požega nastojat će, kao i do sada, što je bolje moguće Požegu i Županiju predstavljati u Hrvatskoj i izvan nje.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi