Search
Close this search box.

GODIŠNJA SKUPŠTINA HKUD „SLAVONIJA” JAKŠIĆ Pedesetak aktivnih članova imalo 36 nastupa a brižno rade i na očuvanju tradicije – obnovili su običaj ophodnje Tri kralja!

Hrvatsko kulturno – umjetničko društvo „Slavonija” Jakšić održalo je redovnu godišnju skupštinu kojoj su prisustvovali predstavnici više kulturno-umjetničkih društava Požeštine, udruga s jakšićkog područja, načelnik općine Ivica Kovačević, ravnatelj osnovne škole Boško Obradović i jakšićki župnik Ivan Rončević. Izvješće o radu Društva podnijeo je predsjednik Dario Pažin.

 

– HKUD Slavonija Jakšić je društvo koje okuplja veliki broj djece i mladih ljudi pružajući na taj način mogućnost da svoje vrijeme koriste korisno provedu. U radu društva tijekom 2023.godine sudjelovalo je oko 50-ak aktivnih članova razmještenih u 4 sekcije a to su velika folklorna skupina, tamburaši, dječja folklorna skupina i muška pjevačka skupina. Rad HKUD-a Slavonija Jakšić u prošlom razdoblju smatramo uspješnim. U prošloj 2023.godini uspjeli smo ostvariti 36 izlazaka od čega je 26 odrasle skupine – istakao je D.Pažin.
Članovi HKUD „Slavonija” sudjelovali su na raznim događanjima u jakšićkom kraju i u Požeštini, primjerice na Županijskom kulturnom mozaiku i festivalu Zlatne žice Sčlavonije, ali su isto tako išli i na brojna gostovanja pa su tako nastupili u Gundincima, Semeljcima, Đakovačkim vezovima,u Diljevu, Piškorevcima, Koprivničkom Ivancu, Nardu, Brodskom Stupniku, Vinici, Đurđevcu i Opatovcu. Dječja skupina imala je deset nastupa, među ostalim i u Feričancima te Rakitovici.

HKUD Slavonija je i prošle godine uspješno organizirala smotru folklora „Pjesmom u jesen”, dolazak sv.Nikole i podjelu poklona za 400 mališana, potom pokladnu povorku kroz sela jakšićkog kraja a obnovljen je stari običaj ophodnje Tri kralja kroz selo. Nadalje, održan je i Dan KUD-a sa cjelodnevnim druženjem članova uz natjecanje u starim sportovima. Bilo je i radnih akcija na uređenju prostora u kojem se jakšićki folkloraši i tamburaši okupljaju.
Da bi ovo, i još ponešto, moglo biti organizirano, potrebna su financijska sredstva pa se predsjednik Pažin zahvalio Županiji, Općini, TZ Zlatni Papuk i raznim donatorima koji su ih financijski pomogli. – Posebno se zahvaljujem roditeljima koji djecu usmjeravaju na rad KUD-a te na taj način doprinose razvoju i očuvanju naše kulturne baštine – naglasio je D.Pažin.
I u nadolazećem razdoblju članovi KUD-a Slavonija, repčeno je,. Nastavit će raditi na sličan način: odlazit će na smotre folklora širom Hrvatske i u inozemstvo, aktivno će sudjelovati u lokalnim događanjima a posebno žele očuvati i učiniti ih tradicionalnim, manifestacije kao što su pokladna povorka i ophodnja Tri kralja. Za ovu godinu u planu je i snimanje običaja kolinja u selima jakšićkog kraja.

 

Zahvale na suradnji i čestitke na uspječnom radu HKUD Slavonija uputili su načelnik Ivica Kovačević, ravnatelj škole Boško Obradović, župnik Ivan Rončević te predstavnici kulturno-umjetničkih društava i drugih udruga.
Prema tradiciji, na kraju skupa podijeljena su i priznanja: za 10 godina rada u Društvu ono je uručeno Lani Čevapović kao i primašu Marijanu Grubešiću, za 20 godina Matei Razumović a za 25 godina priznanje je dobio Kazimir Hudy.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi