Search
Close this search box.

GODIŠNJA SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE POŽEGA Među najbrojnijima i najaktivnijima u Hrvatskoj!

S 89 aktivnih članova među najvećim smo ograncima u Hrvatskoj… organizirali smo 19 događanja samostalno ili u suradnji s institucijama i udrugama koje djeluju u lokalnoj zajednici….naš rad je prepoznala i Središnjica pa nam drugu godinu zaredom financijski pomaže – glavni su ovo naglasci iz izvješća o radu u 2023.godini Ogranka Matice hrvatske Požega što ga je na redovnoj Godišnjoj skupštini podnijela predsjednica Anita Katić. Ona je također predstavila i plan rada za tekuću godinu.
Tijekom prošle godine Ogranak Matice hrvatske Požega organizirao je nekoliko manifestacija koje se održavaju svake godine i po kojima je on poznat i izvan lokalnih granica. Tako su početak godine obilježili Dani Matice hrvatske u Požegi u sklopu kojih je održano nekoliko događanja – objava rezultata Natječaja za najljepše ljubavno pismo „Moje drago srce” , predavanje dr. sc. Pere Aračića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i i predstavljanje knjige Hrvatska, kamo ideš? I dolazak ‘u goste’ članove Ogranka Matice hrvatske iz Vukovara. U sklopu iste manifestacije održano je i predstavljanje knjige eseja i kritika Povećalo za poeziju Davora Šalata te je raspisan Državni natječaj za pisanje zavičajnog putopisa i snimanje zavičajne videoreportaže 2023. U skitnjama s Matkom Peićem posvećen požeškom književniku čija se 100. godišnjica rođenja obilježavala 2023. godine.

 

Događanja u organizaciji Ogranka nastavila su se gostovanjem predsjednika Matice hrvatske i poznatoga hrvatskog književnika Mire Gavrana na četvrtoj Korizmenoj tribini u Dvorani sv. Terezije Avilske gdje je on govorio na temu Biblija kao književna inspiracija. Iz bogatog programa rada Ogranka izdvojimo i predstavljanje posebnog broja Matičina časopisa Kolo posvećenoga Matku Peiću.
Ono po čemu je požeški Ogranak Matice hrvatske poznat izvan lokalnih okvira svakakako je i manifestacija Večer poezije i vina – Vinum et poeta koja se organizira u suradnji s Fakultetom turizma i ruralnog razvoja. Predstavljeni su sudionici pjesnici i pjesme koji su se prijavili na Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu inspiriranu vinom i vinogradom i ušli u uži izbor temeljem ocjena stručnoga povjerenstva. Povjerenstvo je najboljom pjesmom ovogodišnjeg Natječaja proglasilo pjesmu Istočna plava ptica mlade pjesnikinje iz Vinkovaca Mateje Jurčević kojoj je dodijeljena statua, plaketa, novčana nagrada te poklon-paket vina Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.
Tijekom godine tri je predavanja održala Nada Prkačin koja pohađa doktorski studij iz povijesti. Nada je govorila o temi zbrinjavanja izbjeglica u vrijeme NDH u različitim općinama i mjestima. U studenom je održan književni susret s Požežankom Lanom Derkač.

 

Osim navedenih događanja koja je organizirao Ogranak, njegovi su se članovi, na čelu sa svojim Predsjedništvom, aktivno uključili u događanja koja je organizirala Središnjica Matice hrvatske. Ogranak Matice hrvatske u Požegi sa svojim je izdanjima sudjelovao na 2. Festivalu knjige u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Nakladničko djelovanje Ogranka predstavili su Irena i Mario Kalan. Zastupnici i predstavnici Ogranka MH u Požegi Miroslav Paulić i Ivan Bedeničić i Leonardo Đaković sudjelovali su u radu Glavne skupština Matice hrvatske održane u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 30. listopada 2023. godine.
Što se tiče izdavačke djelatnosti, prošle godine je u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Požegi izašla knjiga poezije Bogdana Arnautovića Meridijan vinograda koju će Ogranak predstaviti javnosti u okviru programa Dani MH u Požegi 2024.

 

Kada je riječ o programu rada za tekuću godinu, prva veća manifestacija već tradicionalno je Dani Matice hrvatske u Požegi. Uskoro se očekuje proglašenje rezultata natječaja Moje drago srce za najljepše ljubavno pismo a potom slijedi Natječaj pisanja zavičajnog putopisa potaknutog djelom Matka Peića i snimanje putopisne reportaže zavičaja. Natječaj će biti raspisan na nacionalnoj razini, s njim će biti upoznate sve osnovne i srednje škole na području Republike Hrvatske; a završnica natječaja bit će u svibnju u Gimnaziji Požega.
Tijekom godine Ogranak će organizirati predstavljanje više knjiga, među ostalim i knjige „Kaplja sna” Irene Kalan u Pleternici i knjige dr.sc. Vesne Vlašić „Požega od tragova sazdana”.
Večer poezije i vina održat će se u rujnu.
Od ostalih ovogodišnjih aktivnosti Ogranka izdvojimo još predstavljanje izdanja Izabranih djela Matka Peića u Matičinoj ediciji Stoljeća hrvatske književnosti te snimanje zvučnih knjiga za slijepe – književna djela požeške spisateljice Lane Derkač
U glazbenom dijelu Godišnje skupštine Ogranka Matice hrvatske u Požegi nastupili su članovi Klape sv.Lovro.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano