Search
Close this search box.

GODIŠNJA SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE U POŽEGI U središtu pozornosti ove godine su 100. godišnjica rođenja Matka Peića 150. Antuna Gustava Matoša

– Ogranak Matice hrvatske u Požegi prilično je aktivno djelovao tijekom 2022. godine participirajući kao organizator ili sudionik u ukupno 23 događanja. Organizirano je 15 događanja u samostalnoj organizaciji ili u suradnji s institucijama i udrugama koje djeluju u lokalnoj zajednici. Osim toga članovi su se Ogranka aktivno uključili u još 8 događanja koja su organizirale druge institucije, uključujući i Središnjicu Matice hrvatske – istakla je ovo Anita Katić, predsjednica požeškog ogranka na sinoć održanoj redovnoj Godišnjoj skupštini.

Tijekom godine, dodala je, ogranak je organizirao svoje tradicionalne manifestacije a prva od njih je bila Dani Matice hrvatske u Požegi koja je započela objavljivanjem Natječaja za najljepše ljubavno pismo „Moje drago srce” namijenjenoga učenicima sedmoga i osmoga razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola s područja Požeško-slavonske županije. Ovaj je natječaj započet povodom 350. obljetnice pogibelji hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te obljetnice postojanja jednog od najljepših i najdramatičnijih ljubavnih pisama – Petra Zrinskoga supruzi Katarini. Uslijedilo je predavanje dr.Mire Jakovljevića „Kultura empatije i društveno zdravlje”, predstavljanje povijesnoga romana „Grof Janković” autorice Nade Prkačin i potom gostovanje akademskog kipara Vitold Košira. Program Dana Matice hrvatske u Požegi završio je zanimljivim predavanjem i predstavljanjem knjige Denivera Vukelića Magija na hrvatskome povijesnom prostoru koja je izišla u nakladi Školske knjige.
Ogranak Marice hrvatske je organizirao još nekoliko predstavljanja knjiga i gostovanja a onda je u rujnu, četvrtu godinu zaredom, održana manifestacija „Večer poezije i vina – Vinum et poeta” u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi i Veleučilišta u Požegi.
– Već tradicionalna manifestacija Ogranka i ove je godine upriličena u lijepom autentičnom ambijentu podruma Veleučilišta u Požegi s ciljem razmatranja veze između pjesničkoga nadahnuća i mistične zavodljivosti vinske kapljice. Predstavljeni su sudionici pjesnici i pjesme koji su se prijavili na Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu inspiriranu vinom i vinogradom i ušli u uži izbor temeljem ocjena stručnoga povjerenstva. Povjerenstvo je najboljom pjesmom ovogodišnjeg Natječaja proglasilo pjesmu Vino, Sunce: globalno ljepilo Milka Valenta iz Zagreba – podsjetila je A.Katić.
Djelovanje Ogranka tijekom 2022. godine okrunjeno je Svečanošću povodom obilježavanja 180. objetnice osnutka i djelovanja Matice hrvatske. – Svečana je priredba održana 9. studenog 2022. u Gradskom kazalište Požega u čijoj su se kazališnoj dvorani skupili brojni matičari, gosti, prijatelji Matice hrvatske te brojni uzvanici. Svečanosti su nazočili: Marijo Dominiković, glavni tajnik Matice hrvatske, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik grada Požege Željko Glavić, gradonačelnica grada Pleternice Marija Šarić, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, izaslanik požeškoga biskupa Antuna Škorčevića Ivica Žuljević te brojni gosti i uzvanici. Program svečane priredbe bio je sadržajan i raznolik, a u njega su se aktivno i predano uključili brojni članovi Ogranka i gosti. Programom se nastojalo prikazati početak djelovanja Ogranka u Požegi i presjek njegove trenutne djelatnosti, a požeškoj je javnosti prikazan dokumentarni film snimljen povodom obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske – rekla je A.Katić.

Osim navedenih događanja koja je organizirao Ogranak, njegovi su se članovi, na čelu sa svojim Predsjedništvom, aktivno uključili u niz događanja lokalnih institucija te u događanja koja je organizirala Središnjica Matice hrvatske. Izaslanstvo Ogranka MH u Požegi, u sastavu Vesna Vlašić, bivša predsjednica Ogranka, Ivan Bedeničić, član Nadzornog odbora Ogranka, Mario Kalan, član Predsjedništva Ogranka, Irena Kalan, članica Ogranka te Anita Katić, predsjednica Ogranka, nazočilo je Svečanoj proslavi 180. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske koja je održana 13. lipnja 2022. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu
Kažimo još i kako je Ogranak Matice hrvatske u Požegi sa svojim izdanjima sudjelovao na 1. Festivalu knjige u Matici hrvatskoj u Zagrebu a predstavnici Ogranka MH u Požegi Miroslav Paulić i Anita Katić sudjelovali su u radu Glavne skupština Matice hrvatske održane u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 22. listopada 2022. godine. Tom je prigodom Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran dodijelio Ogranku Matice hrvatske u Požegi Srebrnu povelju za knjigu Grof Janković Nade Prkačin.
U 2023. godini požeški ogranak Matice hrvatske nastavit će s organizacijom svojih tradicionalnih manifestacija i događanja, kao i organizacijom raznih gostovanja i predavanja no, bit će i novih sadržaja. Konkretno, organizirat će se pisanja zavičajnog putopisa potaknutog djelom Matka Peića i snimanje putopisne reportaže zavičaja. Natječaj će se održati na nacionalnoj razini; s njim će biti upoznate sve osnovne i srednje škole na području Republike Hrvatske; završna priredba natječaja održat će se u ožujku povodom Dana grada Požege kako bi se obilježila stota godišnjica rođenja Matka Peića..Isto tako, obilježit će se 150 godina rođenja Antuna Gustava Matoša prigodnim programom koji bi se održao u Kutjevu, mjestu gdje je Matoš boravio služeći vojni rok, u suradnji s Udrugom zavičajnih pisaca i slikara „Matko Peić“. Dogovorit će se i način suradnje s pleterničkim Muzejem bećarca itd.
Čestitke na uspješnom radu članovima Ogranka Matice hrvatske u Požegi uputili su gradonačelnik dr.sc.Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha, obojica članovi Ogranka.
Na kraju dužnosti člana Nadzornog odbora, na vlastiti zahtjev, razriješen je Ferdinand Troha a umjesto njega je izabran Antun Mandić.

Izvor: Ogranak Matice hrvatske/ V.Milković

 


Vezano
Vezano