Search
Close this search box.

GORAN ŠUTALO – PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKE GOSPODARSKE KOMORE „Gospodarstvo Požeško-slavonske županije u proteklim godinama ima stabilan rast”

Proteklih godina gospodarstvo se, ne samo u Hrvatskoj, suočava s brojnim poteškoćama u kojima su se neke tvrtke snašle bolje, druge ne tako dobro. O gospodarstvu Požeško-slavonske županije govorio nam je ovih dana predsjednik Županijske gospodarske komore Goran Šutalo.


*Koja je vaša generalna ocjena: kako se gospodarstvo Požeško-slavonske županije nosilo s krizom proteklih godina ?
– Kad gledamo u proteklim godinama gospodarstvo PSŽ ima stabilan rast, raste u prosjeku 50-ak miliona godišnje u ukupnim prihodima, te kroz godine ostvaruje prosječnu dobit od 15-ak miliona eura godišnje. Broj poduzetnika je u tom periodu narastao za 100-ak. Gospodarski podaci za 2023. nisu nam dostupni, ali će biti u narednom razdoblju. U proteklom razdoblju izazovni su bili poremećaji unutar energetskog sektora, te dobavnih pravaca roba zbog COVID-a, te zbog rata u Ukrajini.

*Koje su naše najuspješnije tvrtke?
–  Najuspješnije tvrtke PSŽ prema prihodu su Agronom, Plamen, Kutjevo i Color emajl, a prvih 10 čine više od pola ukupnog prihoda PSŽ, dok prema dobiti u 2022. najuspješnije su bile Plamen, Agronom i Color emajl, a prvih 10 čine 84% dobiti u cijeloj županiji. Po dobiti su iskočile – sektor poljoprivrede i sektor metaloprerađivačke industrije. U prethodnom razdoblju od 5 godina tvrtke koje su registrirane u sektoru poljoprivrede su rasle 30-ak % ukupnog prihoda, dok je prerađivačka industrija stabilna na 30-ak %.

*Što je sa zapošljavanjem – raste li ili opada? Ima li zapošljavanja stranaca i kako Komora u tom smislu može pomoći?
– Ukupna zaposlenost u županiji raste i u 2022. je prešla granicu od 20.000. Tvrtke iz PSŽ zapošljavaju 40-ak % svih zaposlenih, dok su 20-ak % obrti i OPG-ovi, a ostalo su javne institucije, te tvrtke sa sjedištem izvan PSŽ. Pojedine tvrtke su vršile zapošljavanje stranaca i to ponajviše u građevinskom sektoru, dok u ostalim industrijama nije zabilježeno zapošljavanje stranaca. Županijska komora nastoji predstaviti tvrtke u osnovnim i srednjim školama, te se želi usmjeriti prema ravnateljima škola, fakulteta, kako bi se stvorila bolja suradnja i sinergija sa poduzetnicima i na takav način stvarali ljudski potencijali koje trebaju poslovni subjekti, a isto tako osigurali poslovi za budućnost i opstanak u Zlatnoj dolini.

* Kako naše gospodarstvo stoji s povlačenjem sredstava iz Europske unije?
–  Mi imamo stare podatke do 2019. godine, regionalni koordinator razvoja PSŽ Panora će uputiti Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU službeni upit, jer nemaju trenutno nikakvih podataka. Moja saznanja su da pojedine tvrtke su koristile programe i povlačili su sredstva kao što su npr. energetska učinkovitost i programi IRI (razvoj novih proizvoda).

*Predsjednik ste Županijske komore od travnja, kada je izabrano novo čelništvo pa, kakvi su vam planovi tijekom mandatnog razdoblja? Kako ćete pokušati pomoći našem gospodarstvu?
– Dolaskom na čelo HGK predstavili smo nove članove gospodarskog vijeća zajedno sa zamjenicima predsjednika. Naš rad će biti usmjeren na poboljšanje stanja tržišta rada u našoj županiji, želimo predstaviti naše poduzetnike na način da upoznamo javnost s kojim tehnologijama u svojim tvrtkama raspolažemo, jer tvrtke su dosta napredovale posljednjih godina i moramo to pokazati našoj djeci, roditeljima, učiteljima, ravnateljima. Isto tako su požeški poduzetnici spremni na stipendije za naše učenike i studente. Želimo poboljšati suradnju sa medijima, te na taj način točnim podacima informirati javnost i pružiti pravovremene informacije o stanju gospodarstva. Kao što ste se mogli uvjeriti, organizirali smo prvu konferenciju u Požegi, gdje nam je želja stvoriti centralno i najvažnije mjesto gdje će gospodarstvenici nametnuti teme problematiku i rješenja u gospodarstvu. Predmetnu konferenciju planiramo organizirati svake godine, uvijek u isto vrijeme (za vrijeme festivala), ali sa novim temama i izazovima, te rješenjima istih, koje mi poduzetnici priželjkujemo. Stalni zadatak ŽK Požega da zagovara i zastupa interes cijelog gospodarstva naše županije, kroz ukupni rad naših članova u tijelima i odborima koji su osnovani da savjetuju i doprinose strategijama i politikama razvoja.

Pripremila: V.Milković
Foto: pszupanija.hr

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi