Search
Close this search box.

GRAD POŽEGA Obilježen Dan međunarodnog priznanja RH i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja


Dana 15. siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice te je tim povodom gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, sa svojim zamjenikom Borislavom Miličevićem i pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Majom Petrović, primio predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Osim prisjećanja na povijesni datum, bila je to prilika i za razgovor o aktualnim problemima s kojima se branitelji svakodnevno susreću.
– Drago mi je da nastavljamo ovu tradiciju obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Današnji dan u povijesti Hrvatske ima svoje posebno mjesto jer sve velike priče započinju s nekim početkom. Ovo priznanje na današnji dan bilo je početak jednog, u međunarodnom i administrativnom smislu, puta Republike Hrvatske kao međunarodno priznate, slobodne, suverene države koja ima sve uvjete za učlanjenje u najveće međunarodne asocijacije kao što je Europska unija, NATO te u ekonomsko-administrativne asocijacije. Dakle, priznanje je bilo početak administrativnog međunarodnog puta Republike Hrvatske. Pri tom ne treba zaboraviti, paralelno s međunarodnim putom koji ide od priznanja sve do danas, da se Hrvatska i branila u Domovinskom ratu, da je Hrvatska i oslobođena u svojim međunarodno priznatim granicama i da su u toj obrani i u tom putu prema slobodi hrvatske braniteljice i branitelji imali posebnu ulogu. Jer, ne bi ni ovo s međunarodnim putom išlo tako, da nije bilo čina obrane i oslobođenja Republike Hrvatske za što ste najzaslužniji upravo vi. Zato poseban pozdrav na današnji dan roditeljima poginulih hrvatskih branitelja, nestalih, umrlih, pozdrav članovima obitelji i predstavnicima braniteljskih udruga te pozdrav i čestitka svim hrvatskim braniteljicama i braniteljima na svemu što uradili za Hrvatsku – kazao je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.

 

Nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti, na današnji dan, Republika Hrvatska je postigla međunarodno priznanje svoje neovisnosti, čime joj je na taj povijesni dan priznato mjesto među slobodnim nacijama. Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992. godine, kao neovisnu i suverenu državu priznaje svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice, a ubrzo slijede Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska, Norveška i Švicarska. Priznanje Europske zajednice potaknulo je i niz drugih država te su do kraja siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku priznale ukupno 44 države. Priznanje su i prije navedenog datuma uputili Island (19. prosinca 1991.), Sveta Stolica i San Marino (13. i 14. siječnja 1992.), a tijekom jeseni 1991. godine Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, koje i same u to vrijeme još nisu bile međunarodno priznate.
Dan je to i kada se prisjećamo 1998. godine i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, dana kada je dovršen proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.
Predstavnici Grada Požege i braniteljskih udruga s područja grada Požege položili su tim povodom vijenac uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade te zapalili svijeće uz bistu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano