Search
Close this search box.

GRAD POŽEGA Upute za pomoć izbjeglicama i prijavu smještajnih kapaciteta

S obzirom na nastalu situaciju, Grad Požega kreće s kreiranjem baze privatnog smještaja te se mole građani koji imaju privatne objekte na području Grada Požege (kuće, vikend kuće, stanove i sl.) i voljni su ih ustupiti za smještaj izbjeglica iz Ukrajine, da nam dostave što detaljnije podatke o vlasniku, lokaciji, kapacitetu smještaja i osiguranim i uvjetima za prihvat (ispravni sanitarni čvorovi, tuševi, funkcionalni sustav grijanja itd.). Isto tako pozivaju se prijevoznici i građani koji žele kroz volonterski rad pružiti određeni oblik pomoć i ukoliko netko govori ukrajinski može se prijaviti za potrebe prevođenja.
Sa svakim sugrađaninom koji je spreman ponuditi smještajne kapacitete na korištenje ili koji želi pomoći volonterskim radom, stupit će u direktan kontakt kako bi zajednički osigurali uvjete koji su sada potrebni nesretnim ljudima…
Navedene podatke možete dostaviti na e-mail: info@pozega.hr ili na broj telefona 034 311 307.
 Gradsko društvo Crvenog križa Požega već radi na evidentiranju izbjeglica i pružanju pomoći te se pozivaju osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu na području Požege da se prijave u evidenciju. Isto tako, društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske. Svi oni u Crvenom križu mogu dobiti humanitarnu pomoć (hranu, higijenu) i psihosocijalnu podršku.
Grad Požega će pružati pomoć u suradnji s relevantnim sudionicima koji provode mjere iz sustava civilne zaštite: Vladom, ministarstvima, tijelima državne uprave, oružanim snagama i ostalim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te operativnim snagama s područja grada Požege te će u slučaju potrebe s prijevoznicima osigurati prijevoz i snositi troškove istoga do prihvatnih centara. Spremni smo osigurati i dodatne tople obroke koliko god dugo će trebati. Stožer će biti spreman osigurati i ostale ključne uvjete za nesmetan boravak izbjeglica u Požegi, prvenstveno na području zdravstvene zaštite, socijalne skrbi te predškolskog odgoja i školovanja.
Vjerujemo kako se i mnogi naši sugrađani žele uključiti pa ćemo sve informacije pravovremeno dostavljati nakon što se utvrde potrebe.
Naglašavamo kako humanitarne i slične akcije ne treba održavati nekontrolirano na javnim površinama, već se upućuje da se pomoći slične naravi obave uplatama na određene transakcijske račune Hrvatskog crvenog križa i Hrvatskog Caritasa.
Svi koji žele pomoći ukrajinskim izbjeglicama mogu to učiniti pozivom na donacijski telefon: 060 9010.

Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Sportski susret učenika katoličkih srednjih škola RH
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici