Search
Close this search box.

GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA Domaćin Skupštine Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema

Gradska knjižnica Požega bila je danas domaćin Skupštine Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema.


Godina 2021. bila je iz više razloga povijesna godina za Knjižnicu, uz otvorenje novih prostora i nove uvjete rada, knjižnici je pripala i titula “Knjižnica godine” te Kolektivna nagrada Grada Požege, a sada se, nakon točno 15 godina, u požeškoj knjižnici ponovno održala i Skupština Društva koja je okupila četrdesetak knjižničara iz različitih tipova knjižnica u našoj regiji.
Na otvorenju Skupštine nazočne je pozdravila predsjednica Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema Tihonija Zovko.


– Jako mi je drago da smo danas došli u Požegu i da možemo ponovno čestitati Gradskoj knjižnici Požega kao knjižnici godine. Hvala vam na gostoprimstvu i spremnosti jer biti ovdje s vama je velika čast. – izjavila je Zovko.
U ime domaćina obratila se ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo.


– Razlozi zašto petnaest godina nije bilo Skupštine u Požegi su objektivni, jer nismo imali mogućnosti i uvjete ugostiti tako velik skup kolega iz struke. On nam je važan jer je ovo prilika da se svi skupa vidimo, razmijenimo iskustva i očvrsnemo stručnu zajednicu koja nam je važan podstrek u daljnjem radu. – rekla je ravnateljica Šutalo.
U ime Grada Požege i gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića knjižničarima je dobrodošlicu u Požegu poželio njegov zamjenik dr. sc. Borislav Miličević.


– Mi smo ponosni na novu knjižnicu, ne samo na arhitektonska rješenja unutar knjižnice, već na prekrasne projekte koji se događaju pod vodstvom ravnateljice Šutalo. Knjižničarstvo mnogi od nas doživljaju na način da se tamo u nekakvih zgradama čuvaju neki stari artefakti, stare knjige koje valja prelistati, možda nešto pročitati, a još manje toga zapamtiti za budućnost. Međutim, koliko smo svjedočili zadnjih godinu dana otkad ova knjižnica diše punim plućima, knjižničarstvo je djelatnost u kojoj se otvaraju vrata budućnosti, a svi mi znatiželjni volimo kroz ta vrata malo zirnuti. – rekao je Miličević.


U radnom dijelu Skupštine usvojeno je izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2021. godini, plan i program rada u 2022. godini, izabrani su delegati za skupštinu HKD-a u listopadu 2022., a jedna od tema na dnevnom redu bila je i 25 godina Knjižničarstva.
Po završetku radnog dijela organiziran je vođeni obilazak Gradske knjižnice, Dijecezanskog muzeja i Katedrale sv. Terezije Avilske.

Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano