Search
Close this search box.

GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA Održana 20. dodjela nagrada u sklopu programa Najčitatelj 2023.

Jubilarna 20. dodjela nagrada korisnicima Gradske knjižnice Požega u sklopu programa Najčitatelj 2023. održala se u petak, 15. prosinca, na Galeriji svjetlosti. Zahvaljujući toj svečanosti, Gradska knjižnica Požega nagrađuje svoje najvjernije čitatelje te ujedno potiče kulturu čitanja i ljubav prema pisanoj riječi. Ovogodišnjoj dodjeli prisustvovao je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić koji je uručio nagradu najmlađem aktivnom korisniku knjižnice. 
Dodjela nagrada započela je s najmlađim čitateljima, pa je tako među Najčitateljima Dječjeg odjela nagrađeno petkorisnika. Erik Trlaić član je Knjižnice gotovo od rođenja i već godinu dana očarava ga svijet riječi i slikovnica, zbog čega je zaslužio titulu Najmlađeg aktivnog korisnika. Dobitnik nagrade u kategoriji Najpredškolac, Leo Polić, također je zavolio knjige od svoje najranije dobi. U svojojKnjižnici voli sudjelovati u Pričaonici, a među omiljenim mu je hobijima slaganje Lego-setova, pa redovito prisustvuje Lego-maratonima. 

 

Među školskim uzrastom od prvog do četvrtog razreda za najčitateljicu izabrana je učenica Klara Škoda, koja je pročitala sve knjige Sanje Pilić i Sanje Polak te pustolovne romane Pet prijatelja. Dolazeći u Gradsku knjižnicu Požega,sa sobom rado dovodi i svoju sestru Petru, a jedina je stvar za kojom žali nedostatak slobodnog vremena kako bi mogla provoditi više trenutaka u svojoj Knjižnici. 
Osnovnoškolka Sara Nedić dobitnica je nagrade Najčitateljškolskog uzrasta od petog do osmog razreda. Ta istaknuta čitateljica članica je Čitateljskog kluba Čita, aktivna je sudionica u ljetnim aktivnostima i nekoliko Lego-maratona te pobjednica Maratona u slaganju puzzli na Dječjem odjelu.
NajčitateljicaizNacionalnog kviza za poticanje čitanja, koji Dječji odjel provodi u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, zove se Petra Šubara. Ta entuzijastična promicateljica čitanja u Volonterskom klubu škole upoznaje djecu od prvog do četvrtog razreda sa svijetom knjiga te avanturama i pustolovinama koje knjige donose. 
U kategoriji Najčitatelj Odjela književnosti nagrađene su dvije korisnice. Anita Miličić ističe kako se u svojoj Knjižnici osjeća kao kod kuće, a lijepa i moderna Gradska knjižnica Požega s uvijek ljubaznim i susretljivim djelatnicima pruža joj pravo zadovoljstvo. Da knjiga nije samo predmet, već vjerni prijatelj koji uvijek „govori“nešto novo, smatra i Katarina Švajcer, također Najčitateljica Odjela književnosti. 

 

Znanstveni i studijski odjel na kojem mnogi korisnici uče i pišu stručne radove gotovo je svakodnevno mjesto  boravka Barbare Kovačić, najčitateljice spomenutog odjela i studenticetreće godine Enogastronomije na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Osim što marljivo uči, s osmijehom na licu uvijek rado s djelatnicama Odjela prokomentira što trenutačno istražuje iz područja enogastronomije, pa je učenje uzajamno. Drugi je Najčitatelj Znanstvenog i studijskog odjela Luka Vrkljan, samozatajni član Knjižnice koji se prostorom Odjela voli koristiti za učenje, ali i za uživanje u čitanju putopisa ili istraživanju geografskih karata. 
Odjel za mlade i multimediju u Gradskoj knjižnici Požega omiljeno je mjesto za brojne gamere među kojima se ističe Stjepan Đurić, 11-godišnjak koji je učlanjen u Knjižnicu gotovo od rođenja. Taj Najčitatelj Odjela za mlade i multimediju vrlo rado pomaže ostalim korisnicima ako zapnu s postavkama računala i igraćih konzola, član je Lego-kluba za osnovnoškolce te voli čitati lektire i knjige o sportu. 

U kategoriji Najkorisnici Dnevnog boravka za mlade titulu su odnijela dvojica braće, Marko i Josip Antonio Kovačević. Svojim dolaskom u Knjižnicu svima uvijek izmame osmijeh na lice, a u Dnevnom boravku rado provode vrijeme gledajući filmove, od kojih samo rijetke još nisu pogledali. 
Knjižnica nije zaboravila ni online korisnike, pa je u kategoriji Najčitatelj e-knjige nagradu odnijela Antonija Matijević, koja je, osim čitateljskog, u Knjižnici stekla i volonterski staž jer je bila prva volonterka u Knjižničnom stacionaru Velika. Tamo jeta učiteljica engleskog jezika,uz knjižnične poslove, održavala i radionice engleskog jezika za predškolce. 

 

U kategoriji Najvjernijikorisnik nagrađena je Slavica Budić, korisnica koja je vjerna članica Knjižnice još od davne 1985. godine. Ta profesorica hrvatskog jezika sasvim zasluženo u mirovini uživa u pisanoj riječi, pa štivo najčešće posuđuje na Odjelu književnosti.
Najsuradnice su Knjižnice u 2023. godini Kornelija Marks i Andrijana Nemet-Kosijer. Kornelija Marks suradnju s Knjižnicom ostvarila je u književnoj manifestacijiPovratak u Zlatnu dolinu kojom Knjižnica promovira život i stvaralaštvo požeške književnice Zlate Kolarić-Kišur. Druga nagrađena Najsuradnica Knjižnice Andrijana Nemet-Kosijer profesorica je hrvatskog jezika u Gimnaziji Matija Mesić u Slavonskom Brodu. Iako je iz drugog grada, u aktivnosti Gradske knjižnice Požega redovito uključuje svoje učenike, a svojim je angažmanom na osobit način podržala projekt Čitam. snimanjem videopreporuka za čitanje te sudjelovanjem na književnoj tribini i Festivalu dobre preporuke. 
U kategoriji Najsuradnja s drugom ustanovom ove godine nagrada je pripala Udruzi GFR Film-video. Suradnja s tom udrugom iznjedrila je literarni natječaj Jednominutna pričau kojem je sudjelovalo 214 autora iz cijele Hrvatske s ukupno 401 jednominutnom pričom, kao i istoimeni festival. 
Gradska knjižnica Požega kao treći životni prostor mjesto je u kojem čitave obitelji pronalaze nešto za sebe. Među njima je i obitelj Paulić, Miroslav, Katarina, Julijana i najmlađi član Iskon, koji su uključeni u brojne aktivnosti i programe Knjižnice,zbog čega su zasluženo odnijeli ovogodišnju titulu Najobitelj. 
Svim najčitateljima uručena su priznanja i prigodne nagrade te im je osigurano besplatno jednogodišnje članstvo u Knjižnici.

Izvor: pozega.hr/ V.Milković

 

Vezano
Vezano