Search
Close this search box.

GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA Poziv građanima na prvi Festival jednominutne priče

Gradska knjižnica Požega u četvrtak, 25. svibnja 2023. godine, u 19 sati na Galeriji svjetlosti organizirat će prvi Festival jednominutne priče na kojem će biti predstavljeno 15 najbolje ocijenjenih priča prema izboru Prosudbenog povjerenstva literarnog natječaja Jednominutna priča. Tom će prilikom biti održano svečano proglašenje pobjednika te uručenje nagrada prisutnim autorima. Publika će tako imati priliku čuti sve priče, a neke će od njih čitati sami autori, među kojima su i poznati književnici.
Osim prvonagrađene priče Osamsto pedeset znakova koji život znače Ivane Bodrožić, publika će na Festivalu imati priliku čuti i ostalih 14 nagrađenih priča autora Edija Matića, Sanje Hađine, Aleksandra Gucunskog, Vesne Barišić, Tamare Bakran, Denisa i Anite Peričić, Ivane Grbeše, Hane Marić, Milice Tomljenović, Natalije Demirović, Marije Čokrlić, Denisa Vidovića i Lare Vrsalović.
Jednominutna priča dosad je nepoznata forma, a inicijativa za pokretanjem Festivala jednominutne priče rodila se u okviru uspješne suradnje Gradske knjižnice Požega s organizatorima poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova. Za potrebe realizacije ideje da se forma od jedne minute primijeni na književni tekst, djelatnici Knjižnice osmislili su definiciju jednominutne priče kao kratkog proznog teksta koji se može pročitati u jednoj minuti, a podrazumijeva dužinu teksta od maksimalno 850 znakova s prazninama. Nova literarna forma autore je stavila pred izazov da vještom upotrebom malog broja riječi ispričaju cjelovite priče.
Na ugodno iznenađenje organizatora, literarni natječaj Jednominutna priča naišao je na velik odaziv, daleko iznad očekivanog s obzirom na to da se, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, provodi prvu godinu. Koliko je ta kratka literarna forma bila poticajna za književno stvaralaštvo, najbolje potvrđuje podatak o 214 autora koji su se okušali u pisanju s ukupno 401 prijavljenom pričom.
Među prijavama na natječaj, koje su dolazile iz svih krajeva Hrvatske, našle su se one poznatih književnika dugo prisutnih na književnoj sceni i dobro poznatih zaljubljenika u pisanu riječ, onih koji su na svojim književnim početcima i tek se probijaju u tom svijetu te onih koji se pisanjem ne bave profesionalno.
Dođi na prvi Festival jednominutne priče, upoznaj pisce jednominutnih priča među kojima su poznata imena suvremene hrvatske književne scene i saznaj kako su autori 15 nagrađenih radova iskoristili 850 znakova s prazninama za pisanje cjelovitog djela!
Ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Vidimo se u Knjižnici!

Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano