Search
Close this search box.

GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA Predstavljen projekt “Čitam”

Danas je na konferenciji u Gradskoj knjižnici Požega u Dvorani mudrosti predstavljen projekt “Čitam.”. Cilj projekta je podizanje svijesti o važnosti kulture čitanja i čitalačke pismenosti pojedinca, ali i povećanje broja aktivnosti te materijala kojima će se potaknuti čitanje.

Uvodnu riječ konferencije započela je  ravnateljica GKP, Aleksandra Šutalo : “Pozdravljam sve prisutne na početnoj konferenciji projekta “Čitam.”, a osim pozdrava želim izraziti veliko zadovoljstvo što smo u situaciji najaviti i objaviti projekt za kojeg smo dobili bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda, a posredstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Kad je prošle godine raspisan natječaj, dva mjeseca prije nego što smo otvorili našu novu knjižnicu, bili smo radosni i prihvatili smo to kao izazov kako bi lakše mogli utjecati na poticanje čitanja i razvoja čitalačke pismenosti u našoj zajednici. ”

Na konferenciji je bila i pročelnica Andreja Menđel, koja je došla kao predstavnica gradonačelnika Požege dr.sc. Željka Glavića : “Prošla godina je proglašena ujedno i godinom čitanja, tako da je i nama ujedno bilo od izuzetno velike važnosti pokušati  na što kvalitetniji način pripremiti projektnu prijavu. Ono što nismo rekli da ovaj poziv na dostavu projektnih prijedloga nije bio najbrži prst, nego poziv na kojem se ocjenjivala kvaliteta. Poziv je zatvoren kad je pristiglo 300% alokacije koja je predviđena za poziv i nakon ocjenjivanja mi smo se našli među sretnim koji su dobili ugovore. To znači da je projekt velike kvalitete i vrijednosti te se nadam da će biti veliko zadovoljstvo provesti ga. Grad je uložio velika sredstva u samu infrastrukturu i drago mi je što se ravnateljica knjižnice svojim radom dokazala da se to isplatilo zbog svih ovih dosadašnjih projekata.”

Voditeljica projekta, Ivona Vukušić upoznala je sve prisutne na konferenciji kroz detalje projekta.

Gradska knjižnica Požega kao nositeljica projekta u suradnji s partnerom Gradom Požegom ovog je ljeta započela s provedbom projekta Čitam. koji se na temelju Ugovora s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva financira iz Europskog socijalnog fonda (85 %) te Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %). Ukupna je vrijednost projekta 443.241,26 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima.

Projekt “Čitam.” usmjeren je na niz aktivnosti za razvijanje čitalačkih navika i interesa različitih dobnih skupina, posebice ranjivih skupina (djece i mladih, starije populacije, osoba s invaliditetom) i na taj način osigurava preduvjet za njihov cjelovit osobni razvoj, podizanje stupnja njihova obrazovanja, poboljšanje kvalitete života te veću socijalnu uključenost u društvo.

U okviru projekta provest će se edukacijske radionice:
1. četiri edukacijske radionice Kako e-čitati? namijenjene starijima od 54 godine
2. četiri edukacijske radionice Kako e-čitati? namijenjene osobama s invaliditetom
3. radionica Prezentacija zvučnih knjiga namijenjena slijepim i slabovidnim osobama
4. radionica Kako predstaviti knjigu u 3 minute namijenjena djeci i mladima u dobi do 25 godina
Projektom će se unaprijediti i mrežna platforma Čitamo., na kojoj će se kontinuirano uređivati i objavljivati sadržaji koji potiču kulturu čitanja. Organizirat će se i Festival dobre preporuke kao javno događanje koje okuplja sve ciljane skupine, gostujuće književnike i stručne osobe iz područja književnosti, s ciljem prezentiranja najboljih videopreporuka čitatelja, popularizacije čitanja, osvještavanja važnosti čitanja u borbi protiv isključenosti. Na samom kraju aktivnosti pripremit će se i objaviti publikacija Čitamo., zbirka tekstova s osobnim preporukama prezentatora iz cijele Hrvatske.

Tekst i foto: D.Jurić

Vezano
Vezano