Search
Close this search box.

GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA Predstavljena monografija „Gradska knjižnica Požega/Nova zgrada, nova knjižnica“

Danas je na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega, u prigodi druge obljetnice obnove, predstavljena monografija Gradska knjižnica Požega/Nova zgrada, nova knjižnica.

Autori članaka u monografiji su arhitekt Boris Vučić Šnaperger, pročelnik Konzervatoskog odjela Ministarsva kulture i medija u Požegi Žarko Španiček, djelatnice Gradske knjižnice Požega: Aleksandra Šutalo, Dijana Klarić, Mirjana Franculić, Bernarda Pirović, Ivana Maričević, Inga Devčić, Mirna Obradović i Snježana Poljak, a glavna urednica publikacije je Aleksandra Šutalo.

Predstavljanju su nazočili: načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Irena Glavić Perčin, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grad Požege  predstavnici  Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predsjednica Hrvatskog knjižničnog vijeća, ravnatelji županijskih matičkih knjižnica i voditelji matičnih razvojnih službi, predstavnici narodnih knjižnica iz Požeško-slavonske županije, suradnici i volonteri Gradske knjižnice Požega te korisnici Gradske knjižnice Požega. Moderator predstavljanja je bio prof. Miroslav Paulić koji je na samom početku naglasio kako je po samom otvorenju novoobnovljene knjižnice Grad Požega već 2021. godine dobio knjižnicu godine na razini Lijepe naše.

Skup je pozdravila ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo i istaknula kako je dimenzija, onoga što je bilo prije otvorenja novoobnovljene knjižnice, te onoga što se dogodilo kao posljedica tog otvorenja i te takve zgrade, upravo tema ove knjige koju danas s ponosom predstavljamo.

Skupu se obratila i  Irena Glavić Perčin, načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske naglasivši kako je dugotrajni postupak obnove požeške knjižnice uspješno savladan i to prije svega zahvaljujući izvrsnoj suradnji Grada Požege, Knjižnice i Ministarstva kulture i medija. Rezultat te suradnje je jedna od najljepših narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj.

gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić zahvalio je Knjižnici i autorima na ovoj vrijednoj monografiji, a o samoj Gradskoj knjižnici je rekao: „Ovo nije samo jedna lijepa zgrada koja je napravljena kao moderna knjižnica, nije samo ogroman trud i znanje ljudi koji su to radili, ovo je danas jedan prestižni kulturni i društveni centar grada Požege. Dakle, ova knjižnica je dobila svrhu, ona služi ovom gradu i građanima, na najljepši mogući način.”

Nakon uvodnih govora, više o samoj monografiji govorili su njezini autori. Tako su o  projektu obnove govorili Boris Vučić Šneperger, arhitekt i Žarko Španiček, pročelnik Konzervatorskog odjela u Požegi.

O pojedinim dijelovima monografije, ali i o „novoj knjižnici“ govorile su djelatnice Knjižnice uz ravnateljicu Aleksandru Šutalo. U svojim izlaganjima su pokazale kako je onaj dio knjižnične djelatnosti koji mi kao korisnici i građani vidimo i osjetimo tek posljedica i mali dio promišljanja, planiranja, stručnog rada i svakodnevnog angažiranja ovoga vrijednog tima.

Tekst i foto: Pavle Bucić

 

Vezano
Vezano