Search
Close this search box.

GRADSKA KNJIŽNICA POŽEGA Prva panel diskusija na temu „Ples izvan metropole -prednosti i mane“

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, pokreće novu dimenziju perspektive razvoja suvremenog plesa putem učestalijih razgovora dionika u području plesnog odgoja i rada s djecom, mladima, amaterima i profesionalcima te općenito popularizacije plesne umjetnosti i izvan metropole.

Prva panel diskusija održat će se u požeškoj Gradskoj knjižnici 14. siječnja (petak) od 17 do 20 sati, i 15. siječnja (subota), od 10 do 12 sati, a okupit će dio predanih plesnih pedagoginja, samostalnih umjetnica, profesorica i nastavnica plesnih odjela glazbenih škola, umjetničkih škola, plesnih organizacija, studija i centara iz Požege, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Belog Manastira i Virovitice, uz gošće iz Zagreba, Šibenika, Varaždina i Čakovca. Teme o kojima će se tom prilikom razgovarati su Ples izvan metropole-prednosti i mane / Suvremeni ples na rubu rubova /Plesno mapiranje Slavonije

-Spori, ali nesumnjivi razvoj hrvatske plesne scene i njezin prodor i širenje u manjim sredinama, „rubnim“ u smislu geografske pozicije „izvan centra“, prati, nažalost, opći manjak razumijevanja, interesa i pažnje. Moglo bi se reći da je „rubnost“ višestruka. Formiranje skupina, centara i škola suvremenog plesa u Hrvatskoj u principu nije rezultat kulturne politike, nego je vezano uz umjetnice koje su se svojevoljno, iz privatnih razloga izmjestile iz Zagreba i onda hrabro, strpljivo i entuzijastički primile posla nastojeći iskoristiti potencijale svoje profesije u novoj zajednici. Ilijana Lončar djeluje već 22 godine u Požegi i jedna je od onih koje stalno nastoje raditi na umrežavanju, okupljanju i vidljivosti plesne scene koja je u međuvremenu uistinu narasla. Stoga je, na njezin poziv i u organizaciji UO Plesne radionice Ilijane Lončar, sljedeći susret plesnih pedagoga i koreografa, još jedan u nizu dugogodišnjeg projekta Kritičkog parkoura, kao kontinuiranog širenja dijaloga između umjetnika i publike, ali i kritike, teorije, produkcije i cjelokupne zajednice, prvi put u Požegi. Zanima nas gdje smo stali kao pojedinci, skupine, organizacije, škole? Nalazimo li nove prostore djelovanja? Koji su stari ili novi izazovi, prepreke i, što je najvažnije: poticaji?”- riječi su moderatorice panela Maje Đuronović.

Ulaz na panel diskusiju je slobodan uz predočenje važeće COVID potvrde ili dokaza o preboljenju ili testiranju. Panel diskusiju će se moći pratiti i videoprijenosom uživo na YouTube kanalu Ilijana Lončar u sklopu projekta DanceOnNet.

Izvor: Grad Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu