Search
Close this search box.

GRADSKA STRAŽA POŽEGA Na proljetnoj konferenciji Europske zajednice povijesnih streljačkih cehova koja broji milijun članova

Zapovjednik Gradske straže Požega Vladimir Milković prisustvovao je, zajedno s Ivanom Barićem iz Karlovačke Garde, Proljetnoj konferenciji EGS- a u Mönchengladbachu (Njemačka). Oni su na tom skupu prisustvovali kao predstavnici i svojih udruga i cijelog Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske.
EGS je Europska zajednica povijesnih strijeljačkih cehova ( engleski European Community of Historic Stritsmen’s Guilds), odnosno, federacija nacionalnih streljačkih udruga. Osnovali su ga 1955. godine predstavnici Nizozemske , Belgije i Njemačke. Godine 1975. pridružila su se i druga streljačka bratstva iz Švedske , Francuske , Švicarske , Austrije , Lihtenštajna , Italije , Poljske , Češke i Hrvatske …Sada su u Zajednici povezana ukupno 2702 puškarska bratstva s ukupno gotovo milijun članova.

Načelo djelovanja Zajednice je Pro Deo – Pro Europae Christianae unitate – Pro Vita (de: Za BogaZa ujedinjenu, kršćansku Europu – Za život). Djeluje kroz pet regija a Hrvatska je u 5.regiji zajedno sa Češkom, Poljskom i Ukrajinom. EGS je osnivačko tijelo Viteškog reda Svetog Sebastijana u Europi a Zajednica želi očuvati i zaštititi tradiciju i običaje u ujedinjenoj Europi.

Pripremila: V.Milković 

Vezano
Vezano