Search
Close this search box.

GRADSKA STRAŽA POŽEGA Uskrsne blagdane proveli ‘radno’ – u Kostelu su slavili 500.rođendan ‘Kostelske uskrsne pištole’!

Gradska straža Požega ‘radno’ je provela uskrsne blagdane. Četvorica članova ove povijesne postrojbe bili su na trodnevnom slavlju 500.rođendana ‘Kostelske uskrsne pištole‘ u zagorskoj Kosteli nadomak Pregrade. A o kakvoj je manifestaciji riječ?
Na listi zaštićenih kulturnih dobara RH je i običaj uskrsnog pucanja, koji provodi Povijesna postrojba Kostelska pištola Keglevićeva straža. Ministarstvo kulture 2012. proglasilo ga je nematerijalnim kulturnim dobrom. U Kostelu, mjestu nekoliko minuta vožnje udaljenom od Pregrade, na Veliku subotu Keglevićeva je straža ispalila ravno 500 hitaca iz pištole, odnosno kubura, kako bi proslavila 500 godina tradicije svoga mjesta – Kostelske uskrsne pištole. Prisutan je bio i Predsjednik RH Zoran Milanović.
A, tko je prvi zapucao prije pet stoljeća 1523.? Petar i Tomaš Keglević bili su i vlastelini i banovi, Petar i u Hrvatskom saboru. I oni su u Kostel doveli tradiciju, kada su zbog dolaska Turaka došli u dvorac Kostelgrad. Petar je slao noćnu stražu da u noći s Velike subote na Uskrs čuvaju grob Isusa Krista u crkvi sv. Mirka, a ujutro su pucajući slavili Uskrs.

Požeški gradski stražari ove su godine dali svoj doprinos obilježavanju jedinstvene tradicije u Zagorju.

Tekst: V.Milković
Foto: Gradska straža Požega

 


Vezano
Vezano