Search
Close this search box.

GRADSKA TRŽNICA PLETERNICA Najbolje proizvode od bobičastog voća pripremile su Marina Šarić iz Blacka i Mira Kresovljak iz Svilne


Prva je srijeda u mjesecu pa je danas na Gradskoj tržnici u Pleternici održano natjecanje a birao se najbolji proizvod od bobičastog voća. Pred žiri i posjetitelje, čije se mišljenje također tražilo, izloženo je šest različitih proizvoda – nekoliko vrsta kolača, džem od samoniklih divljih kupina i sok od kupina.
Tročlanom žiriju se najviše svidio kolač sa sirom i kupinama koji je pripremila Marina Šarić iz Blacka, dok je najveći broj posjetitelja na tržnici svoj glas dalo marmeladi od samoniklih divljih kupina Mire Kresovljak iz Svilne.
Kolač od sira i kupina, kaže gospođa Marina, vrlo je jednostavno napraviti i ‘kao stvoren je’ ako se nađete u situaciji da vam se iznenada najave gosti.
– Kupine su domaće, bez bodlje. Pripremite biskvit u koji se stavljaju i kupine i zajedno se peku. Jer, kupine su ipak malo kisele pa da dobiju na slatkoći. Odozgo ide svježi sir i preljev za torte. Peče se najviše desetak minuta. A što se tiče biskvita, on ide od 4 jaja, 12 žlica šećera, 12 žlica brašna, deci ulja i deci jogurta – ispričala je M.Šarić.
Nagrađeni džem gospođe Mire malo je složenije pripremiti ali, trud se u konačnici isplati.
– Kupine berem u šetnji, one koje rastu oko šume na napuštenim njivama. Nabrala sam oko 4 kilograma, oprala ih i u njih stavila desetak žlica šećera. Ostavila sam onda to da prenoći. Drugi dan sam sve zdrobila i pasirala. Ne mora se pasirati ali ja ipak to napravim zbog koštica. U tu smjesu od koštica nasula sam oko 2 litre vode i dobila sam sok. Ovu drugu masu sam ukuhala. Na 4 kg tih pasiranih kupina sam dodala kilogram i pol šećera i lagano kuhala oko sat vremena. Na kraju sam dobila 6 teglica od 200 ml – kazala je M.Kresovljak.
Evo, recepte imate, pa pokušajte pripremiti danas nagrađene proizvode. Slijedeće natjecanje na pleterničkoj tržnici trebalo bi biti 6.rujna a što će se ocjenjivati, bit će najavljeno na facebook stranici Gradske tržnice.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano